background branding

Waarom zit er ineens melkvet in mijn Dubbelfriss of Appelsientje?

Appelsientje

Sinds 1 januari 2024 is de verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken, die producenten aan de overheid betalen, flink omhooggegaan. Deze belastingverhoging, bedoeld om overgewicht tegen te gaan en de staatskas te spekken met een extra 300 miljoen euro per jaar, heeft een onbedoeld gevolg: zuiveltoevoegingen in dranken zoals sinaasappelsap. Dat behandelen we in de uitzending van 22 april 2024

Door zuivel verbruiksbelasting ontwijken

De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken is van 9 cent naar 26 cent per liter gegaan. Producent Riedel, bekend van Appelsientje, Dubbelfriss, en Coolbest, heeft slim ingespeeld op de verhoging van de verbruiksbelasting door een kleine hoeveelheid zuivel aan hun producten toe te voegen. 

Hierdoor worden deze dranken geclassificeerd als zuiveldranken en zodoende vrijgesteld zijn van de belasting. Dit komt doordat er een uitzondering is voor zuiveldranken.

Sappen met zuivel hierdoor goedkoper

Riedel introduceerde diverse producten met een ‘vleugje zuivel’. In een persbericht laten ze weten dat de producten bedoeld zijn om de producten bereikbaar te houden voor consumenten met een kleiner budget, zonder in te boeten op smaak. 

In Dubbelfriss appel en perzik zit bijvoorbeeld 5,5 gram suiker per 100 ml en het voornaamste ingrediënt is bronwater, gevolgd door appel (14 procent) en perzik (1,1 procent). Wij vonden hem voor 2,79 euro bij de Albert Heijn. 

Het nieuwe Dubbelfriss Boost appel en perzik bevat 5,2 gram suiker per 100 ml, dat is dus minder dan het origineel. Ook hier is het voornaamste ingrediënt bronwater, gevolgd door appel (14 procent) en perzik (1,1 procent). Ddoor het kleine beetje melkvet dat is toegevoegd, wordt het wel voor een lagere prijs aangeboden. Wij vonden hem voor 1,99 euro. Over de Boost-variant hoeft dus niet de verbruiksbelasting betaald te worden.

Suikerrijke chocomel uitgesloten van belasting

De uitzonderingspositie van zuivel is niet nieuw. Al in de oorspronkelijke verbruiksbelasting uit 1993 werd deze uitzondering opgenomen. Dit zorgt soms voor opvallende situaties: een glas chocomel bevat meer suiker (11,8 gram per 100 ml) dan een glas Coca-Cola (10,6 gram per 100 ml), maar over chocomel hoeft geen verbruiksbelasting betaald te worden. 

Over Spa Touch Lemon, waarin 99,9 procent mineraalwater en 0,01 procent citroen uit concentraat zit en geen suiker, moet wel verbruiksbelasting betaald worden.

Experts pleiten voor suikertaks

Al langere tijd pleiten voedingsexperts voor een suikertaks. Het Voedingscentrum adviseert dat bij een suikertaks puur gekeken moet worden naar de hoeveelheid suiker: "We hebben geadviseerd om geen onderscheid te maken en zuiveldranken en plantaardige alternatieven op dezelfde manier te beoordelen, namelijk alleen op basis van suiker.” 

“We hebben ook geadviseerd om geen onderscheid te maken tussen toegevoegde suiker en suiker die van nature in een product zit, omdat ons lichaam dat onderscheid ook niet maakt."

Wordt de verbruiksbelasting aangepast?

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport laat weten dat de mogelijkheden voor een zogenoemde gedifferentieerde verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken worden verkend. Er wordt zeer binnenkort een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de contouren worden geschetst van een gedifferentieerde verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Riedel: ‘Sappen blijven zo betaalbaar’

In een persbericht laat Riedel, de producent van de sappen, weten dat door het introduceren van deze varianten met een vleugje zuivel, hun producten betaalbaar blijven voor consumenten met een kleinere portemonnee.

Meer over