Onlogische belastingverhoging dranken - Reactie Voedingscentrum

Reactie Voedingscentrum

In de uitzending van 22 april 2024 neemt Radar de verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken onder de loep. Deze belasting wordt deels als gezondheidsmaatregel gepresenteerd, maar scheert alle alcoholvrije dranken over één kam, ongeacht de hoeveelheid suiker. Voor zuivel geldt juist een uitzondering. We hebben het Voedingscentrum om een reactie gevraagd, deze lees je hier.

Hoe zien jullie de vrijstelling van belasting voor producten zoals Chocomel en Fristi, die aanzienlijk veel suiker bevatten? Hoe beoordelen jullie de uitzonderingspositie voor zuivel binnen deze regelgeving? 

Suikerhoudende dranken zijn niet goed voor je gezondheid. Als je deze dranken drinkt, krijg je ongemerkt veel suiker en dus veel calorieën binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Bovendien vergroot het drinken van veel dranken met suiker de kans op overgewicht en diabetes type 2.  

Zuiveldranken als fristi en chocolademelk bevatten vaak toegevoegd suiker en staan in dat geval niet in de Schijf van Vijf. Datzelfde geldt voor suikerhoudende dranken waar zuivel aan toegevoegd is. Wij vinden dat de suikertaks ook echt alleen over suiker moet gaan. We hebben daarom geadviseerd om geen onderscheid te maken en zuiveldranken en plantaardige alternatieven op dezelfde manier te beoordelen, namelijk alleen op suiker. Wij hebben ook geadviseerd om geen onderscheid te maken tussen toegevoegde suiker en suiker die van nature in een product zit, omdat ons lichaam dat onderscheid ook niet maakt.   

Verder zou ik graag jullie inzichten willen horen over de recente aanpassingen aan dranken zoals Appelsientje en Dubbelfrisss, waar nu een klein beetje zuivel aan toegevoegd is.  

Frisdranken en sappen blijven, ook wanneer er een beetje zuivel is toegevoegd, producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Wij adviseren om te kiezen voor dranken binnen de Schijf van Vijf, zoals thee en water. Af en toe een glaasje sap of frisdrank past prima in een gezond voedingspatroon, maar dus niet te veel en niet te vaak.  

En denken jullie dat de uitzondering voor zuivel gehandhaafd moet blijven bij een eventuele toekomstige suikertaks? 

Het al dan niet invoeren of afschaffen van een belasting is uiteindelijk een politieke beslissing Aangezien het doel van de belasting is om de suikerconsumptie te verminderen, hebben wij geadviseerd om de hoeveelheid suiker het enige criterium te laten zijn.