Waar ligt de grens van een onbeperkt data abonnement?

Onbeperkt Mobiel Internet

Het datagebruik van mobiele telefoons in Nederland neemt steeds meer toe, en daarmee de populariteit van het abonnement zonder limiet. Series kijken, social media doorscrollen, gamen en downloaden, zonder te letten op je limiet. Kun je echt voor honderden gigabytes data gebruiken, of bestaat er een schappelijk limiet?

Data als basisbehoefte

Mensen verbruiken steeds meer data op hun mobiele telefoons. Een woordvoerder van Vodafone geeft aan dat het gebruik onder hun consumentenabonnementen in 2023 steeg met 23% ten opzichte van 2022. 

Ook Odido ziet jaarlijkse toename in het totale mobiele dataverbruik. “De appgroep met familie, online gamen met vrienden of op de hoogte blijven via social media is voor veel mensen een soort basisbehoefte,” zegt een woordvoerder van Odido.

Aan een paar gigabytes niet meer genoeg

Waar men eerder prima de maand doorkwam met 2 of 10 GB data, zullen de meeste mensen het daar nu niet meer mee redden. Daarom bieden providers tegenwoordig allemaal een onbeperkt data abonnement. Om zo, als het goed is, van zorgen over een limiet af te zijn.

Vodafone ziet dat onbeperkte abonnementen al enige tijd het meest populair zijn: “Ongeveer één derde van onze nieuwe klanten kiest voor een onbeperkt data abonnement.”

Maar hoe onbeperkt is onbeperkt echt? Kun je in een ochtend 1000 films downloaden en ze daarna ook nog allemaal naar vrienden sturen? Niet helemaal.

Fair use

Elke provider met onbeperkt internet gaat uit van ‘redelijk verbruik’. Dit is een limiet die staat beschreven in een zogeheten ‘Fair Use Policy’, in de voorwaarden op de website van de provider. Fair use vertaalt bij Odido tot een dagelijkse limiet van 20 GB in Nederland, bij KPN is dit 10 GB en bij Vodafone is dit 12 GB.

Voor elk van die providers geldt wel dat je daarna steeds gratis data kunt blijven toevoegen in de app. In het buitenland gaan providers uit van verschillende maandelijkse limieten, variërend tussen 10 en 50 GB.

De meeste dagelijkse gebruikers hoeven zich dus waarschijnlijk geen zorgen te maken over een mogelijk limiet op hun onbeperkte data abonnement. Toch is het goed om de voorwaarden van jouw specifieke abonnement te controleren, zodat je weet hoe onbeperkt jouw data precies is.

Meer over