Hoeveel mobiele data ben je maandelijks kwijt aan reclame?

Getty Images 1482619961

Elke video die je kijkt, elk liedje dat je luistert en elke social media post waar je langs scrollt kost data om te downloaden. Als je niet met wifi bent verbonden, gaat dat van je mobiele data af. De meeste mensen hebben een abonnement met een beperkte hoeveelheid data per maand, terwijl je niet altijd kiest waar je dat aan opmaakt. Hoeveel van je mobiele data ben je ongewild kwijt aan advertenties en reclame?

25 tot 50 MB per video advertentie

Social media en websites zijn bijna allemaal gratis te gebruiken of te bezoeken. Je betaalt Facebook of Instagram niet met geld, maar met het bekijken van advertenties op hun platform. Hoeveel data dat kost is afhankelijk van het medium. 

Een advertentie met afbeeldingen van kleding bijvoorbeeld, kost meestal een paar MB’s om in te laden. Dat loopt nog wel los. Veel vaker zie je bewegende banners en korte filmpjes, die al snel 25-50 MB per stuk zijn. Als jij een bescheiden mobiel abonnement hebt, ben je dus een groot deel hiervan kwijt aan reclame. Allemaal content die je niet kiest om te bekijken.

Welke advertenties op welke app?

Het verschilt per app of website hoeveel advertenties je voorgeschoteld krijgt. Ook krijg je op het ene platform meer video-advertenties te zien, waar anderen de focus leggen op advertenties die kleren of spullen verkopen. Bekijk hieronder wat voor reclame je per platform kunt verwachten.

Scrollen of wegklikken? Te laat!

Helaas helpt snel doorscrollen of wegklikken niet om te beperken hoeveel data je kwijt bent aan advertenties. Bij nagenoeg alle social media wordt een aantal van de posts en video’s die komen gaan al voorgeladen. Zo kun je naar alle hartelust scrollen zonder te wachten tot de video volledig is geladen.

Het is goed om te onthouden dat TikTok en Instagram Reels überhaupt data slurpen, omdat je als gebruiker enkel video’s bekijkt en veel scrolt. Websites en apps proberen de bandbreedte van content en advertenties wel te beperken, omdat het ook niet in hun voordeel is als het gebruik veel data kost. Zo lang we deze diensten zonder kosten kunnen blijven gebruiken, staan daar advertenties en de data om ze te laden tegenover.