Mag een pakketpunt jouw pakket weigeren vanwege de grootte?

Pakketpunt.jpg

Dankzij Black Friday, Sinterklaas en Kerst is het druk bij de pakketpunten. Mag een pakketpunt een pakket dat jij wilt versturen weigeren, omdat het te groot of te zwaar is? En waar moet je dan heen met je pakket? 

Mag een pakket geweigerd worden?

Het korte antwoord is ja, een pakketpunt mag pakketten die te groot of te zwaar zijn weigeren. Alle pakketvervoerders vermelden de maximale toegestane afmetingen en het maximaal toegestane gewicht op hun website. Is een pakket groter of zwaarder dan dat? Dan mogen zij het pakket weigeren.

Dit zijn de maximale afmetingen die pakketpunten aannemen

  • PostNL: via PostNL kun je pakketten tot maximaal 176x78x58 centimeter versturen. Volgens een woordvoerder van de pakketdienst kun je zulke pakketten het beste inleveren bij een businesspoint. Bij PostNL-punten kun je pakketten tot 100x50x50 centimeter inleveren. 
  • DHL: bij DHL mag een pakket niet groter zijn dan 80x50x35 centimeter en niet zwaarder zijn dan 20 kilo. 
  • DPD: de omvang van een pakket mag bij DPD niet groter zijn dan 250 centimeter. De langste zijde mag daarbij maximaal 100 centimeter zijn en hij mag maximaal 20 kilo wegen. "Wanneer je pakket niet voldoet aan deze specificaties, dan mogen de DPD pakketpunten de pakketten weigeren", laat een woordvoerder van DPD weten. "De pakketpunten hebben namelijk geen capaciteit om hele grote of zware pakketten in hun winkels te verwerken."
  • GLS: bij GLS mag een pakket maximaal 200x80x60 centimeter zijn. Voor zendingen vanaf een GLS Parcel Shop geldt dat ze niet langer dan 120 centimeter mogen zijn. Ook mogen ze maximaal 32 kilo wegen. 
  • UPS: de omvang van een pakket is bij UPS maximaal 400 centimeter. Pakketten mogen niet langer zijn dan 274 centimeter en niet zwaarder dan 70 kilo. Voor pakketten die meer dan 25 kilo wegen, heb je een speciaal label voor zware pakketten nodig. 

Kunnen kleine pakketten ook geweigerd worden?

Ook als je pakketje binnen deze maximale afmetingen valt, kan een pakketpunt hem weigeren. De woordvoerder van PostNL legt dit uit: “We zijn met onze PostNL-punten te gast bij retailers, dus als het heel erg druk is en er onvoldoende ruimte is, kan de retailer het pakket weigeren.” Je kunt het dan het beste bij een andere locatie proberen. 

Waar kun je terecht met grotere pakketten?

De woordvoerder van PostNL laat weten dat je enorme pakketten wel kunt versturen. Daar hebben zij een zogenaamd cargonetwerk voor. De pakketdienst komt het pakket dan bij je thuis ophalen. Ook de woordvoerder van DPD laat weten dat er voor te grote pakketten een alternatief is: het DPD Business Point. Zij nemen pakketen aan tot 175 centimeter en een gewicht van maximaal 31,5 kilo.