Is een elektrische kachel voordeliger dan centrale verwarming?

Elektrische_kachel.jpg

De temperaturen dalen en dat betekent dat de verwarming bij veel mensen weer aangaat. Wat is nou eigenlijk de duurzaamste en voordeligste manier om je huis te verwarmen? Kun je gewoon je centrale verwarming aanzetten of ben je beter uit met een elektrische kachel? 

Elektrische kacheltjes zijn niet duurzaam

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: elektrische kacheltjes zijn niet bepaald duurzaam. “Zo’n kacheltje verbruikt ongeveer 2 tot 2.5 kilowattuur aan stroom”, vertelt Guido Rodenburg, duurzaamheidsexpert bij Independer. “Als hij eenmaal warm is heeft hij misschien nog maar 1 kilowattuur nodig, maar alsnog is dat een flink verbruik als je hem de hele dag aan hebt staan.” 

Joanneke de Jongh, woordvoerder bij Milieu Centraal, legt bovendien uit dat je met een elektrische kachel meer dan anderhalf keer zoveel CO2 uitstoot als met een cv-ketel om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Ook in die zin zijn de draagbare kacheltjes dus niet duurzaam. 

Elektrische kachels zijn ook niet voordelig

Het is dan ook niet voordeliger voor je energierekening om een elektrische kachel aan te zetten in plaats van de centrale verwarming. De Jongh van Milieu Centraal legt uit dat je met een elektrische kachel 9 kilowattuur stroom nodig hebt om 1 kubieke meter gas te vervangen. En dit merk je ook in je portemonnee.

Dat zit zo: voor een kubieke meter gas ben je gemiddeld 1,37 euro kwijt. Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je met een elektrische kachel 2,70 euro, als we rekenen met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro. Je bent dan dus bijna twee keer zoveel geld kwijt voor dezelfde hoeveelheid warmte. 

Infraroodpaneel handig als bijverwarming

Zo’n klein elektrisch kacheltje is dan ook niet geschikt om je hele huis te verwarmen. Maar wat als je alleen de ruimte waar je bent wilt verwarmen en daarom de centrale verwarming uit laat staan. Dat klinkt duurzaam, toch?

Toch raadt Milieu Centraal ook in die situatie het gebruik van een elektrische kachel af. “Als je gebruik wilt maken van zulke bijverwarming, kun je beter voor een infraroodpaneel gaan”, legt De Jongh uit. “Zo’n paneel is ongeveer even duur in de aanschaf, maar is zuiniger in verbruik.” 

Warmtepomp is de duurzame keuze

De Jongh legt uit dat een infraroodpaneel of elektrische deken een duurzame optie is voor op korte termijn. Een elektrische deken verbruikt namelijk maar zo'n 0,06 kilowatt per uur. Op lange termijn zijn De Jongh en Rodenburg het erover eens dat je het beste kunt kijken naar een (hybride) warmtepomp. 

Dit is dan wel een investering, maar kan volgens Rodenburg toch flink wat geld besparen. Ze zijn namelijk duurzaam, je krijgt er subsidie voor en ze zijn extra aantrekkelijk voor mensen met zonnepanelen. “Dan ben je als het ware gratis je huis aan het verwarmen.” 

Radar nieuwsbrief

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze nieuwste artikelen in je mailbox.