Besparen op energierekening: zo doe je dat

Energie besparen.jpg

De energieprijzen gaan weer stijgen. Energie besparen kan makkelijk zijn zonder dat het je eerst geld kost. Met deze tips kun je op verschillende manieren energie en dus geld besparen.
 

Zo hou je jouw huis op een goedkopere manier warm

Het begint bij de verwarming wat lager te zetten. Meer dan de helft van je energierekening komt door de verwarming. Een graadje minder bespaart je ongeveer 7 procent energie in een jaar. Zet de verwarming bijvoorbeeld op 19 in plaats van 20 graden. Stel je ‘m in op 18 graden, dan bespaar je natuurlijk nóg meer op je energierekening.

Met radiatorfolie kun je ook energie besparen. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte die afgegeven wordt aan de achterkant van de radiator, weer terugkomt in de kamer. Op deze manier hoef je minder te stoken en wordt je huis sneller warm.

Houd ook jezelf warm

Je hoeft niet je hele huis te verwarmen om het lekker warm te hebben. Draag warme kleding, zoals een wollen trui aan in plaats van een dun t-shirt. Ook kun je een elektrische deken gebruiken. Zo’n elektrische deken gebruikt 60 watt stroom. Dat is veel goedkoper dan het gas dat gebruikt wordt om het water in je radiatoren te verwarmen. Het gebruik van een elektrische deken kost rond de 20 cent voor 5 uur.

Energie besparen en huishoudelijke apparaten

  • Energie gebruik je natuurlijk niet alleen om je huis te verwarmen. Een deel van je energierekening betaal je ook voor het gebruik van je huishoudelijke apparaten. Met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je meer energie bespaart als je deze apparaten gebruikt.  
  • Door het vervangen van halogeen- en gloeilampen met ledlampen kun je tot 90 procent meer energie besparen. Deze lampen gaan ook zo’n 30 keer langer mee.    
  • Volgens de Rijksoverheid gooiden Nederlanders in 2022 per persoon zo’n 33 kilo eten weg. Houd om de paar dagen een restjesdag en eet op wat er nog is overgebleven van de vorige maaltijden. Dit kan jaarlijks zo’n 140 euro per persoon opleveren. Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieucentraal.  
  • Na het koken kun je de oven open zetten. Dan belandt de warmte in je huis. Ook is het gunstig om de afzuigkap na het koken uit te zetten. De afzuigkap zuigt namelijk alle warme lucht weg.  
  • Oude huishoudelijke apparaten (vaak gemaakt vòòr 2000), met name koelkasten, vriezers en wasmachines, gebruiken veel energie. Controleer daarom de energielabels. Een product is pas duurzaam als het minimaal energielabel A heeft. Je kunt oude apparaten het best vervangen.  
  • Koelkasten en vriezers moeten altijd goed dicht zijn en door de temperatuur niet lager te zetten dan nodig is, hoeven ze minder hard te werken. De ideale temperatuur voor de koelkast is rond de 4 graden. Voor de vriezer is dat rond de -20 graden. Ook is het van belang om vriezers te ontdooien. Anders kunnen ze zo’n 10 procent meer energie gebruiken.  
  • Zet de wasmachine en vaatwasser alleen aan als ze vol zijn. Je kunt ze het best tijdens de daluren en op het eco-programma zetten.   
  • Was zo veel mogelijk op 40 graden. Over het algemeen verwijderen nieuwe wasmiddelen de vlekken ook dan. Ook hoeft de vaatwasser niet op hoogste stand. Dat kan er zelfs voor zorgen dat je servies en bestek verkleuren. Voor vieze pannen is dat wel handig.  
  • Heb je een droger? Die gebruikt veel energie. Je kunt ‘m ook het best op het eco-programma en tijdens de daluren aanzetten. Vaak hebben drogers grotere capaciteit dan wasmachines. Als je een grote droger hebt, kun je bijvoorbeeld eerst twee keer de was doen en daarna de droger aanzetten, zodat je de droger niet twee keer hoeft aan te zetten. Kleding die gestreken moet worden hoeft trouwens niet helemaal droog.  
  • Je kunt het beste alle huishoudelijke apparaten die je niet nodig hebt helemaal uitzetten en niet op stand-by laten staan. Zo kun je ongeveer 450 kilowattuur energie besparen in een jaar.    
  • Door het aanschaffen van een duurzame douchekop kun je besparen op water en energie. Zo’n soort douchekop laat maximaal 7,2 liter water door; dat is ongeveer 20 procent minder. Daar merk je weinig tot niks van aangezien lucht met het water gemengd wordt.