Toeslag aanvragen via bemiddelingssite: tientallen euro’s voor een gratis dienst

Toeslag Aanvragen

Op bemiddelingswebsites zoals Toeslagenportaal.nl of Toeslagenaanvragen.net kun je zonder DigiD zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag aanvragen. Dat kost je tientallen euro’s, terwijl de aanvraag via de Belastingdienst gewoon gratis is. Meerdere mensen vroegen aan Radar ‘mag dit eigenlijk wel?’

Betalen voor een kosteloze dienst

Een van deze mensen was Monique. Haar 17-jarige dochter wilde zorgtoeslag aanvragen en kwam uit op de website Toeslagenportaal.nl. Ze ging ervan uit dat deze website van de Belastingdienst was. 

Toeslagenportaal.nl is echter niet van de Belastingdienst, maar een website van een bemiddelingsbureau. Ze bieden aan om de zorgtoeslag voor jou aan te vragen. De kosten: 58 euro, terwijl dezelfde aanvraag bij de Belastingdienst kosteloos is. “Toen ze zei dat we nog een rekening kregen, wist ik meteen dat het niet klopte", vertelt Monique.  

‘Ik dacht dat het de Belastingdienst was’

Ook Mientje berichtte Radar nadat ze bij Toeslagenportaal.nl haar zorgtoeslag heeft aangevraagd. “Ik was in de veronderstelling dat de website van de Belastingdienst was”, vertelt ze. Toen ze na vier dagen nog niks had gehoord, kreeg ze argwaan. 

Geen mogelijkheid tot annuleren 

Zowel Mientje als Monique belde de Belastingdienst. Beide kregen te horen dat ze geen aanvraag binnen hadden gekregen. “Mij werd verteld dat ze Toeslagenportaal.nl niet eens kennen”, zegt Mientje. 

Mientje en Monique kozen er allebei voor om het bedrag niet te betalen en Toeslagenportaal.nl te berichten dat ze de dienst wilden annuleren. Een antwoord van het bemiddelingsbureau kregen ze nooit. 

Ondanks hun herhaaldelijke berichten aan Toeslagenportaal.nl, kregen de vrouwen na verloop van tijd brieven van een incassobureau.

Juridisch dichtgetimmerd 

Als je via een bemiddelingssite toeslag aanvraagt, heb je een herroepingsrecht van 14 dagen. Dit betekent dat je de aanvraag binnen deze termijn kan annuleren. Dit recht heb je niet als je ermee instemt dat de toeslag direct voor je wordt aangevraagd en je hebt verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht. Als hier sprake van is, ben je die 58 euro waarschijnlijk wel kwijt. Ook als je de dienst later wilt annuleren. Dat vertelt consumentenrechten advocaat Floris van der Weijden van advocatenkantoor BrandMR.  

Dit is ook het geval bij Toeslagenportaal.nl. De laatste stap van het aanvraagproces is namelijk het aanklikken van twee boxen. In de eerste box ga je ermee akkoord dat er eenmalig een geldbedrag van je rekening wordt afgeschreven. Dit rekeningnummer heb je eerder ingevuld, aangezien hier je toeslag op gestort zou worden. 

Door de tweede box aan te klikken, ga je ermee akkoord dat je aanvraag meteen wordt verwerkt en dat je herroepingsrecht vervalt zodra zij met je aanvraag aan de slag zijn gegaan. Zonder deze boxen aan te klikken, kun je niet verder. 

Met andere woorden: zodra je er achter komt dat er geld van je rekening is gehaald, kun je hun dienst al niet meer annuleren en kun je het bedrag dus ook niet meer terugvragen. "Ze maken gebruik van een uitzondering op het herroepingsrecht, waardoor je daar geen aanspraak op kunt maken," voegt Van der Weijden hier aan toe.

Verschillende bemiddelingswebsites 

Niet alleen voor het aanvragen van toeslagen bestaan er bemiddelingsbureaus. Ook voor het aanvragen van een VOG en het opvragen van uittreksels en BTW-nummers bestaan dergelijke websites.

Hoe herken je een bemiddelingswebsite? 

Een toeslag aanvragen bij de Belastingdienst gebeurt altijd via de website toeslagen.nl. Alle andere websites waarop je toeslagen kunt aanvragen zijn dus niet van de overheid. 

Let ook op hoeveel geld een website vraagt. Veel diensten van de overheid, zoals het aanvragen van toeslagen, zijn namelijk gratis. Bemiddelingswebsites kunnen ook een hoger bedrag vragen dan de dienst kost,  zoals bij het aanvragen van een VOG. 

De sites zijn ook te herkennen, doordat ze adverteren met het niet nodig hebben van je DigiD. Zeker bij het aanvragen van een toeslag heb je jouw DigiD nodig. Als je jouw DigiD niet nodig hebt, zit je niet op de officiële overheidswebsite. 

“Voorkomen is beter dan genezen," voegt Van der Weijden hier nog aan toe. “Doe goed je onderzoek en klik niet zomaar op de eerste link die je op Google krijgt.”

Wat als je al betaald hebt? 

Advocaat Van der Weijden benadrukt dat consumenten in Nederland goed beschermd zijn en er eventueel wel nog mogelijkheden zouden kunnen zijn om de overeenkomst ongedaan te maken. 

Als je geen toestemming hebt gegeven voor het vervallen van je herroepingsrecht, zou je bijvoorbeeld binnen 14 dagen de dienst kunnen annuleren. “Er zijn ook bedrijven, die dit soort diensten aanbieden, die deze uitzondering op het herroepingsrecht niet gebruiken. Als dat het geval is, kun je gedurende 14 dagen een beroep doen op je herroepingsrecht.”

“In sommige gevallen zou je ook een beroep kunnen doen op een misleidende handelspraktijk”, vertelt de consumentenrechten advocaat. "Daarvan is sprake als er onjuiste informatie is verstrekt, wanneer informatie wordt verstrekt die de consument misleidt of wanneer informatie bewust is achtergehouden, wat ertoe leidt dat de consument een beslissing neemt die hij anders niet zou nemen.”

Ook wanneer de persoon die de aankoop heeft gedaan nog minderjarig is, zou je de dienst eventueel kunnen annuleren, indien de ouders of voogden daarvoor geen toestemming voor hebben gegeven. “De dienstverlener moet bij minderjarigen toestemming van een ouder of voogd vragen. Indien deze toestemming ontbreekt kan je de overeenkomst vernietigen. Dit werkt alleen anders als het gaat om een koop die normaal is voor iemand van die leeftijd. Dan is toestemming niet vereist.”, vertelt Van der Weijden.