Mogen minderjarigen alcoholvrij bier kopen? En hoe zit het met tiramisu?

Alcoholvrij Bier

Niet al het alcoholvrije bier is geheel alcoholvrij. Mogen minderjarigen dit dan eigenlijk wel kopen? En hoe zit het met voedsel dat alcohol bevat, zoals tiramisu of kersenbonbons? Mogen ze dat meenemen?

Kun je als minderjarige alcoholvrij bier kopen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: minderjarigen kunnen zelf alcoholvrij bier kopen in de supermarkt. “In alcoholvrij bier zit geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig”, vermeldt de website van de politie. 

De term ‘alcoholvrij’ mag volgens de Nederlandse Warenwet dan ook alleen staan op drankjes met maximaal 0,1 procent alcohol. 

Hoe zit het met eten waar alcohol in zit?

Naast drank zijn er ook allerlei etenswaren waar alcohol in zit, zoals tiramisu en kersenbonbons. Een klein rondje langs de verschillende supermarkten leert dat er in tiramisu al snel 1,6 of 1,8 procent alcohol zit. Valt dit dan nog onder de noemer ‘alcoholvrij’? En mogen minderjarigen het meenemen?

De regels zijn voor voedsel iets anders dan voor (alcoholhoudende) drank. Bij etenswaar hoeft er namelijk geen onderscheid gemaakt te worden tussen alcoholhoudende producten en niet-alcoholhoudende producten. Alcoholhoudende toetjes mogen daarom gewoon tussen alle andere toetjes staan. 

De leeftijdsgrens van 18 jaar hoeft hierbij dan ook niet gehanteerd te worden. Minderjarigen kunnen dus gewoon tiramisu kopen. 

Kun je als volwassene alcohol kopen met een minderjarige?

En hoe zit het nou eigenlijk als je zelf volwassen bent en boodschappen doet met een minderjarige? Mag je dan, naast alcoholvrij bier en tiramisu, ook alcoholhoudende drank kopen?

Dat mag alleen als het voor iedereen duidelijk is dat je deze drank niet meteen doorgeeft aan de minderjarige die bij je is. Het wederverstrekken van alcohol aan minderjarigen is in Nederland namelijk strafbaar. 

Doe je boodschappen met je kind en koop je een fles wijn om zelf thuis op te drinken? Dan kun je de alcohol gewoon meekrijgen, ook als je één of meer jonge kinderen bij je hebt. 

Bronnen: Politie, Trimbos, STAP

Meer over