Dit is waarom je steeds minder bruine eieren in de supermarkt ziet

Witte Eieren

Steeds meer supermarkten verkopen uitsluitend witte eieren. Zo zijn er sinds 2019 geen bruine eieren meer te vinden bij Lidl en stopt Albert Heijn per eind juli met de verkoop van deze eieren. Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren? En waarom liggen er vooral witte eieren in de schappen?

Witte eieren zijn goedkoper en duurzamer

De Telegraaf signaleerde dat er steeds minder bruine eieren in de supermarkten te vinden zijn. Dat winkels liever witte eieren in de schappen hebben liggen, komt doordat deze eieren goedkoper en duurzamer zijn dan bruine eieren. 

Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daarom minder voer nodig dan bruine kippen. Ook leggen ze meer eieren en leggen ze 10 weken langer. Hierdoor heeft de boer minder vaak nieuwe kippen nodig.

Door al deze factoren zijn de productiekosten van witte eieren zo’n 9 procent lager dan de productiekosten van bruine eieren én zijn ze duurzamer. 

Consumenten willen liever bruine eieren

Toch hebben veel consumenten een voorkeur voor bruine eieren. Dat komt doordat we witte eieren nog steeds associëren met legbatterijen. 

Tot het verbod op de klassieke legbatterij in 2012 kwamen witte eieren namelijk van legbatterijkippen en bruine eieren van scharrelkippen. Bruine eieren kopen was toentertijd dus de verantwoorde keuze. Nu zou dat uit duurzaamheidsoverweging juist een wit ei zijn. 

Hoe kies je een duurzaam ei?

In de keuze voor duurzame eieren speelt overigens niet alleen de kleur van het ei een rol. Je kunt ook kijken naar keurmerken en eicodes. Eieren zijn bijvoorbeeld bestempeld met een rode code die aangeeft wat voor soort ei het is. 

Zo beginnen de codes van biologische eieren met een 0, de codes van vrije-uitloopeieren of graseieren met een 1, de codes van scharreleieren of rondeeleieren met een 2 en de codes van kooi-eieren met een 3.