1 op de 5 Nederlanders kiest verkeerde autoverzekering: hier moet je op letten

Autoverzekering

Van alle Nederlanders die in 2023 een autoverzekering hebben afgesloten, koos 20 procent een dekking die niet aansluit bij de waarde van hun auto. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Hoe kies je de juiste verzekering voor jouw auto? Radar zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Verschillende soorten dekking

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit drie soorten dekkingen: 

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid): Deze verzekering is verplicht en verzekert je tegen schade aan anderen. 
  • WA+ (beperkt casco): Deze verzekering dekt schade aan anderen én schade van buitenaf, zoals schade door storm. 
  • Allrisk (volledig casco): Deze verzekering dekt schade aan anderen, schade van buitenaf zoals stormschade én schade aan de eigen auto als je zelf schade veroorzaakt. 

Als je een dekking kiest, zijn de leeftijd en waarde van je auto belangrijk. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat 9 procent van de mensen een verzekering selecteerde die te hoog is voor de waarde van hun auto, 11 procent zat juist te laag. 

Wanneer kies je welke dekking?

Daarom kun je de volgende richtlijn hanteren: voor nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud kun je het beste allrisk kiezen, voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar ga je voor WA+ en auto’s van 10 jaar of ouder verzeker je alleen WA. 

Zulke oude auto’s hebben namelijk een lagere waarde, waardoor de kosten van een allrisk-verzekering niet meer in verhouding zijn met de waarde van de auto. 

Het is daarom belangrijk om af en toe te controleren of je autoverzekering nog wel aansluit bij de leeftijd van je auto. 

Heb je een aanvullende verzekering nodig?

Naast een verplichte autoverzekering kun je allerlei aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een inzittendenverzekering en pechhulpdekking. 

Inzittendenverzekering

De inzittendenverzekering geeft dekking als:

  • Er door een ongeluk of aanrijding schade ontstaat aan spullen in de auto. 
  • Jij of een andere inzittende door een ongeluk of aanrijding gewond raakt of overlijdt.

Deze verzekering is niet per se nodig. Passagiers kunnen schade namelijk altijd claimen op de WA-verzekering van degene die het ongeval veroorzaakt en noodzakelijke medische kosten worden gedekt via hun zorgverzekering. 

Voor jou als bestuurder kan deze verzekering van pas komen wanneer je zelf een ongeluk veroorzaakt. Schade aan bagage is dan namelijk niet gedekt, ook niet als je een allrisk-verzekering hebt. Een inzittendenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Pechhulpdekking

Heb jij pechhulp afgesloten? Dan schakelt de verzekeraar bij pech een garage of sleepdienst voor je in. Ook deze aanvullende verzekering is niet altijd nodig. Bij nieuwe auto’s geven veel dealers bijvoorbeeld standaard mobiliteitsgarantie, een gratis pechhulp die een aantal jaar na de aankoop van de auto geldt. Ook als je een auto least, is pechhulp vaak inbegrepen. 

Of pechhulp verstandig is om af te sluiten ligt bovendien aan de dekking van je autoverzekering. Hulp bij autopech in het buitenland is namelijk bij veel allrisk- en sommige WA+verzekeringen gedekt. Extra pechhulp is dan onnodig. 

Bronnen: Pricewise, Consumentenbond