Pesticiden en bijensterfte
Uitzending 22-04-2013

Pesticiden en bijensterfte

22-04-2013

Al jaren sterven er meer bijen dan gebruikelijk in de winter. Normaal gesproken overleeft zo’n tien procent van de bijen het niet, de laatste jaren gaat twintig tot zelfs dertig procent van de bijen dood in de winter. Deze sterfte vindt niet alleen plaats in Nederland.

Ook in de rest van de wereld is de sterfte veel hoger dan gebruikelijk. Dat heeft vergaande consequenties. Voor tachtig procent van onze gewassen zijn we afhankelijk van bestuivende insecten zoals honingbijen. Worden deze gewassen niet meer door bijen bestoven, zal ons voedsel veel duurder worden. Markus Imhoof maakte een indrukwekkende film (More than honey) over de mysterieuze wereldwijde bijensterfte.

Alleen in Nederland zijn er al zo’n 350 bijensoorten, waarvan meer dan de helft met uitsterven wordt bedreigd. Er wordt inmiddels wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de sterfte en daar komen drie zaken uit naar voren.

Biodiversiteit
Er is te weinig biodiversiteit. Het landschap wordt steeds eentoniger en er zijn weinig verschillende soorten bloemen en planten. Bijen hebben in de late zomer behoefte aan verschillende soorten stuifmeel. Hierin zit namelijk gevarieerde voeding voor de bijen. Dit hebben ze nodig om de lange winter door te kunnen.

Normaal leven bijen zo’n 6 weken, het broed dat in augustus wordt grootgebracht moet echter veel langer leven. Wanneer er alleen maar maïs of zonnebloemen zijn, krijgen bijen te weinig verschillende soorten stuifmeel binnen en zo te weinig gevarieerd voedsel.

Wat kun je zelf hier aan doen? Zorgen voor laatbloeiers in je tuin. Zodat bijen ook laat in het seizoen nog voldoende stuifmeel kunnen vinden.

Varroamijt
Deze mijt is een parasiet die zich voortplant in de kasten van bijen. Vooral de Europese honingbij is slecht bestand tegen deze parasiet die allerlei ziektes en bacteriën overbrengt. Een bijenvolk kan flink verzwakken wanneer ze last hebben van de varroamijt.

Neonicotinoïden
Neonicotinoïden worden over het algemeen op twee manieren gebruikt. In de landbouw wordt het uitgespoten, waardoor een dun laagje op de gewassen ontstaat, ook wel coating. Daarnaast vinden we neonicotinoïden terug in middelen die mieren en luizen tegen gaan.

Deze neonicotionoiden worden dus niet alleen in de landbouw gebruikt, maar zitten ook in allerlei middelen die gewoon bij het tuincentrum of de bouwmarkt te koop zijn. Middelen waar stoffen als imidacloprid of thiacloprid zitten, zijn niet alleen zeer giftig voor mieren en luizen, maar ook voor bijen, hommels en vlinder. Het is beter om milieuvriendelijkere alternatieven te kopen. Greenpeace stelde een lijst met tips samen om zelf bijensterfte tegen te gaan.

Greenpeace is een petitie gestart om de massale bijensterfte tegen te gaan. Ook heeft ze een lijst samengesteld met producten die schadelijk zijn voor de bijen.

Pro bijo
Op probijo.nl vind je meer over de juridische strijd tegen de fabrikanten van pesticiden. Hier vind je ook meer informatie over bijensterfte.

Correctie op de uitzending: geen thiacloprid in consumenten-tuinaarde
In onze uitzending zegt dr. Jeroen van der Sluijs het volgende: 'Dan hebben we hier tuinaarde. Dan denk je: wat heeft tuinaarde nou met insecticide te maken? Maar het is dus gewoon toegelaten dat je hier een ander middel thiacloprid gebruikt om die tuinaarde helemaal dood te maken, terwijl het mooie van gezonde aarde juist is dat het krioelt en wemelt van het leven. En dat is ook nodig om alle voedingsstoffen uit die aarde vrij te maken.'

Dit is een vergissing. Er zit in tuinaarde voor consumenten geen thiacloprid. Dit middel is in Nederland niet toestaan als potgrondbehandelingsmiddel voor de particuliere markt. Het middel is wel toegestaan als als potgrondbehandelingsmiddel voor de professionele sierteelt.Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
aylasp 22-04-13 14:44:

laten we met zijn allen zoveel mogelijk bloemzaad verspreiden langs wegen en velde nop onbebouwde stukken grond kost bijna niets bijvoorbeeld klaproos zaad haal je uit de uitgebloeide bloem en goudsbloemen zaait zigzelf uit oostindische kers kost ook niets je doet de natuur en jezelf er een groot plezier meel

Meld dit bericht
Jeannette van der Spelt 22-04-13 14:51:

Zolang de mensen niet beseffen dat als er geen bijen meer zijn het
ook snel afgelopen is met de mensheid zal dit door blijven gaan.

Meld dit bericht
aylasp 22-04-13 14:55:

ter aanvulling,ook de gemeenten zouden heel makkelijk bloemzaad uit kunnen strooien want bijvoorbeeld Haarlem heet bloemenstad maar er zijn alleen bitter weinig bloemen te vinden en dat heeft niets met de crisis te maken dat was ook al zo, ver voor de crisis en dat mag de gemeente zich aantrekken wat ze overegens niet zullen doen. Bloemzaad dat zijn de kosten niet.!!!!

Meld dit bericht
B. Tuinen 22-04-13 15:07:

Pesticiden (neonicotinoïden). Het is goed dat Radar aandacht besteedt aan het huis en tuingebruik van bestrijdingsmiddelen, maar hopelijk kijken ze verder dan alleen Neonicotinoïden. Want er middelen op de markt die meer invloed op de bijen hebben dan Neonicotinoïden.

Hopelijk komt Antoinette ook met het goede nieuws, namelijk dat ondanks het gebruik van Neonicotinoïden vorig jaar, de bijensterfte deze de winter is afgenomen tot een niveau onder het gebruikelijke niveau in het verleden. Namelijk voor zover nu bekent ongeveer 8% tegen normaal 10%. Misschien kan zij er tegelijkertijd bij vertellen dat de middelen in Australië op grote schaal worden gebruikt en daar geen abnormale bijensterfte optreedt. Verschil met Europa, de Varroa mijt is nog niet aanwezig.

Maar ik vrees dat de tegenstanders van Neonicotinoïden dit niet aan de grote klok gaan hangen. Waarschijnlijk wordt er veel gepraat over de proefje van Henri e.a. die hun conclusie trokken uit proefjes met slecht 3 kasten. En de bijen voerde via een soort pipet met een suikeroplossing waar in één van de Neonicotinoïden was opgelost en ze daarna 1 km van de kast loslieten. Dit wordt dan een veldproef genoemd.
Via theoretische berekeningen kwam Henri e.a. ons vertellen dat de volken dood zouden gaan als een volk in mei minder dan 10% van zijn bijen zou verliezen. Commentaar van de onderzoekers James E. Cresswell en Helen M. Thompson hebben de massamedia niet bereikt. Want deze toonden aan dat normale bijenvolken niet dood zouden gaan.

Meld dit bericht
Bert 22-04-13 16:33:

Waarom worden die pesticiden niet met onmiddelijke ingang verboden. De bij is superbelangrijk in de natuur, en niet alleen de bij heeft vreselijke last van die gifzooi, maar elk dier en uiteindelijk ook de mens.
Bij de bouwmarkten en tuincentras enz kun je zo liters en liters kopen, ik vind dat niet normaal. Wat mij betreft vandaag nog verbieden en uit de winkelschappen halen.

Meld dit bericht
L.J.de Ruiter 22-04-13 16:35:

ik heb ook een volkstuin gehad ,maar ik gebruikte alleen maar mesten geen bestrijdingsmiddelen.en het groeide als kool.

Meld dit bericht
Marieke 22-04-13 17:03:

Laat de Bij en al zijn producten toch met rust. Plant vele bloemen in uw tuin(tje) waar vele Bijen op af komen, last van bloemenluis of bloemenschimmel, raadpleeg dan "voor natuurlijke bestrijding" boeken of internet maar gebruik a.u.b. geen gekochte bestrijdingsmiddelen. Help letterlijk de natuur een handje en de Bijenvolkjes varen er wel bij. Laat de Bij de honing, zij maken die niet voor niets en beslist niet voor ons.

Meld dit bericht
john flamand 22-04-13 20:54:

hoe schadelijk zijn deze stoffen voor onze voedselketen ?
ik neem aan dat er residuen achterblijven in onze groenten en fruit

Meld dit bericht
Hj schriks 22-04-13 20:58:

Ik gebruik al jaren geen verdelgingsmiddelen

Meld dit bericht
Evert 22-04-13 21:08:

Heel goed dat jullie hier aandacht aan geven. Al die sterke bestrijdingsmiddelen zijn meestal helemaal niet nodig, en nog duur ook. Mieren op het terras: verdunde azijn spuiten (39 cent bij de super) gaat prima, niet schadelijk en nog een mooie bezuiniging ook.