LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verjaring

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
pentagonia
Berichten: 76
Lid geworden op: 06 aug 2003 17:23

Verjaring

Ongelezen bericht door pentagonia »

Beste lezers,

in meerdere berichten lees ik dat er een mogelijkheid bestaat dat de zaken verjaren. Wie heeft voor mij de verjaringstermijnen voor de verschillende zaken beschikbaar?

Groet, P

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door Joshua »

Richtlijn bij verjaring in opgenomen in topic alles op een rijtje.

http://www.trosradar.nl/forum/viewtopic ... 349#205349

Er zijn veel onderwerpen die steeds opnieuw aandacht vragen voor suggesties welke Top vragen actueel zijn meld dit dat worden ze in het sticky item gezet

mvrgr

Joshua

LS
informatie van sara etty over verjaring te lezen in
http://www.trosradar.nl/forum/viewtopic ... c&start=15

rust
Berichten: 516
Lid geworden op: 13 jan 2004 21:39

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door rust »

gelezen op de site van eegalease:

Kunnen wij nog deelnemen aan de collectieve actie van de Stichting Eegalease en de Consumentenbond? 08-09-2004

Ja, dat kan nog steeds. U kunt zich via deze website of per post aanmelden. Nadat de Stichting uw registratiebijdrage ad EUR 10,-- heeft ontvangen (enkel betalen onder vermelding van het aan u toegekende dossiernummer!), staat u genoteerd bij de Stichting Eegalease als belanghebbende.


1b. Zijn er verder nog kosten verbonden aan het meedoen met de actie van de Stichting Eegalease?

Zoals u verderop op deze site kunt lezen heeft de Stichting Eegalease, samen met de Consumentenbond een procedure aangespannen tegen Dexia bij de kantonrechter in Amsterdam. Op 25 augustus heeft de kantonrechter in deze
door Eegalease en Consumentenbond aangespannen procedure een uitspraak gedaan en daarbij uitgesproken dat bij de aandelenlease overeenkomsten sprake is van huurkoop, waaruit volgt dat de echtgeno(o)t(e)/geregistreerd partner had moeten meetekenen bij het afsluiten van de aandelenlease-overeenkomst. In veel gevallen is dat niet gebeurd. Dexia heeft aangekondigd hoger beroep te zullen aantekenen tegen dit vonnis en uiteindelijk zal waarschijnlijk de Hoge Raad ook nog eens worden gevraagd om uitspraak te doen over dit principiële vraagstuk.

De Stichting Eegalease zal derhalve nog aanzienlijke kosten moeten maken om in hoger beroep en in de cassatie procedure haar standpunten te verdedigen. Aan alle bij de Stichting aangemelde belanghebbenden zal binnenkort worden gevraagd om een bijdrage te storten om deze kosten te bestrijden. U ontvangt daarover nog afzonderlijk bericht. Deze extra bijdrage, voor het voeren van de collectieve procedure, zal naar verwachting van de Stichting ongeveer EUR 20,-- bedragen. U moet dat bedrag echter nog niet overmaken, u ontvangt hierover nog bericht.

2. Hoe zit het precies met de verjaring van de vorderingen op Dexia als ik de overeenkomst van mijn partner kan vernietigen?

De Stichting Eegalease is haar collectieve actie eind januari 2003 begonnen. Volgens de door de wetgever geschreven toelichting op de wettelijke bepaling over de collectieve actie wordt de verjaring gestuit (tegengehouden) van vorderingen van gedupeerden, die door de collectieve actie worden bestreken. Omdat de verjaringstermijn voor vernietiging van de overeenkomst 3 jaar is, kunnen naar het oordeel van de Stichting Eegalease en de Consumentenbond alle effectenlease-overeenkomsten vanaf 1 februari 2000 worden vernietigd, zonder dat de rechter een beroep van Dexia op verjaring zou moeten accepteren. Wel wordt u geadviseerd voor de zekerheid de vernietigingsbrief, die u van de Stichting Eegalease in concept ontvangt bij aanmelding, te verzenden aan Dexia.

LET OP!
Als de effectenlease-overeenkomst van uw echtgeno(o)t(e)/geregistreerd partner is getekend voor 1 februari 2000, maar u zelf kunt aantonen dat u na 1 februari 2000 voor het eerst heeft gemerkt dat de effectenlease-overeenkomst bestond, dan kunt u wel individueel de door uw echtgeno(o)t(e)/geregistreerd partner ondertekende overeenkomst vernietigen. Neem daarover zo spoedig mogelijk contact op met een advocaat of Bureau voor Rechtshulp. Het heeft in dat geval dus geen zin om u bij de Stichting Eegalease aan te melden!

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door Joshua »

Burgerlijk Wetboek Boek 1 (geldend op: 11-09-2004)
Afbetaling

Artikel 52
1. Rechtsvorderingen tot vernietiging van een rechtshandeling verjaren:
a. in geval van onbekwaamheid: drie jaren nadat de onbekwaamheid is geëindigd, of, indien de onbekwame een wettelijke vertegenwoordiger heeft, drie jaren nadat de handeling ter kennis van de wettelijke vertegenwoordiger is gekomen;
b. in geval van bedreiging of misbruik van omstandigheden: drie jaren nadat deze invloed heeft opgehouden te werken;
c. in geval van bedrog, dwaling of benadeling: drie jaren nadat het bedrog, de dwaling of de benadeling is ontdekt;
d. in geval van een andere vernietigingsgrond: drie jaren nadat de bevoegdheid om deze vernietigingsgrond in te roepen, aan degene aan wie deze bevoegdheid toekomt, ten dienste is komen te staan.

2. Na de verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging van de rechtshandeling kan deze niet meer op dezelfde vernietigingsgrond door een buitengerechtelijke verklaring worden vernietigd.

Dan volgt in verweer binnen rechte

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door Piet »

Let op verjaring!

Vooralsnog lijkt er weinig gevaar voor het verjaren van rechtsvorderingen tegen Dexia, Levob, Spaarbeleg en andere aanbieders van leaseproducten, die hierna met Aanbieders worden aangeduid. Maar de tijd vliegt. Let op dat de tijd om op te komen voor uw rechten niet vervliegt!!!!
Tevens is van belang dat de verjaring, met name in de "eega-lease" gevallen ook van belang om lease-overeenkomsten die al in de afgelopen jaren zijn geëindigd alsnog te kunnen vernietigen.

Gedupeerden van Aanbieders die op dit moment eigenlijk nog alleen de kat uit de boom kijken wordt aangeraden om toch vooral niet stil te blijven zitten. Het is verstandig om juridische bijstand in te schakelen maar toch tenminste bij aangetekende brief alle rechten en weren naar uw Aanbieder(s) voor te behouden.

Voorbeeldbrieven betreffende vernietiging en ontbinding van aandelenlease-overeenkomsten treft u bijvoorbeeld aan in de documentenbibliotheek van PAYBACK. Terecht wordt daarbij met klem geadviseerd toch vooral vooraf juridisch advies in te winnen.

Aan te raden is ook in de brieven een zin op te nemen waarin duidelijk wordt gemaakt dat de brief tevens, maar niet uitsluitend, tot doel heeft een lopende verjaring te stuiten.

Er zijn verschillende verjaringstermijnen. Maar ze hebben gemeen dat het allemaal keiharde wettelijke termijnen zijn. Het is helaas niet zo dat ze "in zielige gevallen" minder strak door de rechter worden gehanteerd.

De meest heldere verjaringtermijn is die betreffende ontbinding van een overeenkomst wegens wanprestatie. Het inroepen van ontbinding kan gedurende 5 jaar vanaf het moment van ontdekken van de wanprestatie. Gezien het in 2002 zijn gaan lopen van de hele materie in de media, zal niet snel gesteld kunnen worden dat er al meer dan 5 jaar bekendheid met een wanprestatie zijdens Aanbieders sprake is geweest.

Voorts een termijn van 5 jaar betreffende het ongedaan kunnen maken van hetgeen door partijen uit hoofde van een overeenkomst is verricht. Dat is bijvoorbeeld van belang als de overeenkomst inmiddels al ontbonden, beëindigd is.
Er zullen momenteel waarschijnlijk nog geen overeenkomsten aan de orde zijn die nu al meer dan 5 jaar geleden zijn ontbonden, geëindigd.

Dan is er een verjaringstermijn van drie jaar voor vorderingen gebaseerd op dwaling en misleiding door Aanbieders. Dat zijn vorderingen die leiden tot vernietiging van de overeenkomst (ook al is die reeds geëindigd) Binnen 3 jaar na het ontdekken van die dwaling of misleiding waarop vernietiging van de overeenkomst kan worden gebaseerd moet de vernietiging worden ingeroepen.
Aangezien de materie in 2002 in de media is gaan lopen is het verstandig, ter vermijding van discussie over het moment van ontdekken en dus over de aanvang van de termijn, Aanbieders nu aan te schrijven als hiervoor aangegeven. Er mag in ieder geval geen periode langer dan 3 jaar tussen het ontdekken en het verzenden van de brief zitten.

Vervolgens is er ook een verjaringstermijn van drie jaar voor de echtgenote(n)(s) en geregistreerd partners om de aandelenlease-overeenkomst te vernietigen als deze zonder hun toestemming is aangegaan. Die termijn van 3 jaar gaat lopen vanaf het moment van het ontdekken van het aangegaan zijn van die overeenkomst.
Ingeval de overeenkomst korter dan 3 jaar geleden is aangegaan is het absoluut aan te raden binnen 3 jaar na het afgesloten zijn van de overeenkomst de vernietigingsbrief te verzenden. Er kan dan tenslotte geen discussie zijn over het binnen 3 jaar na het ontdekken zijn ingeroepen van de vernietiging. Ook als de overeenkomst langer geleden gesloten is, en ook al zou de overeenkomst al geëindigd zijn, is het aan te raden de vernietigingsbrief snel te zenden. Helder moet weer zijn dat er niet meer dan drie jaar tussen het ontdekken van het zonder toestemming aangegaan zijn van een overeenkomst en het sturen van de vernietigingsbrief.

Al met al zullen er nog niet veel gevallen voorstelbaar zijn waar een verjaringstermijn al heeft toegeslagen. Wel zijn er met name betreffende de 3-jaarstermijn veel gevallen voorstelbaar waar het van belang is niet langer de kat uit de boom te kijken.

Met dank aan advocaat Mr. Peter Ruysch van EBH Advocaten voor zijn bijdrage.

Groeten,
Piet

rust
Berichten: 516
Lid geworden op: 13 jan 2004 21:39

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door rust »

[/quote]De Stichting Eegalease zal derhalve nog aanzienlijke kosten moeten maken om in hoger beroep en in de cassatie procedure haar standpunten te verdedigen. Aan alle bij de Stichting aangemelde belanghebbenden zal binnenkort worden gevraagd om een bijdrage te storten om deze kosten te bestrijden. U ontvangt daarover nog afzonderlijk bericht. Deze extra bijdrage, voor het voeren van de collectieve procedure, zal naar verwachting van de Stichting ongeveer EUR 20,-- bedragen. U moet dat bedrag echter nog niet overmaken, u ontvangt hierover nog bericht.


Heeft iemenad hier al iets over gehoord?

pentagonia
Berichten: 76
Lid geworden op: 06 aug 2003 17:23

Re: Verjaring

Ongelezen bericht door pentagonia »

up

Gesloten