LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dexia: alle rechtszaken stilleggen tot uitspraak Hoge Raad

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Dexia: alle rechtszaken stilleggen tot uitspraak Hoge Raad

Ongelezen bericht door zoex »

Dexia: alle rechtszaken stilleggen tot uitspraak Hoge Raad

Naar verwachting zal de Hoge Raad begin 2009 uitspraak doen in een drietal aandelenleasezaken. Dexia heeft rechtbanken en gerechtshoven gevraagd om alle lopende procedures tot dat moment stil te leggen.

De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, zal waarschijnlijk in februari of maart 2009 antwoord geven op veel nog openstaande rechtsvragen op het gebied van aandelenlease.

Dexia heeft op 16 oktober een brief rondgestuurd naar alle rechtbanken en gerechtshoven waarin zij vraagt om de duizenden rechtszaken tegen aandelenlease-gedupeerden stil te leggen totdat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.

De zaak betreft het arrest van Gerechtshof Arnhem van 1 april 2008 (BC9484). Daarnaast zal de Hoge Raad gelijktijdig uitspraak doen in nog twee aandelenlease-zaken waarbij niet Dexia, maar Levob (BA5684) en Aegon (BB7971) partij zijn.

Op 12 december zal de Procureur-Generaal in de drie zaken bij de Hoge Raad "concluderen". Dat houdt in dat deze onafhankelijke adviseur met een zwaarwegend advies aan de Hoge Raad komt. Doorgaans (maar niet altijd) volgt de Hoge Raad het advies op.

Rechtsvragen
In de Dexia-zaak moet de Hoge Raad antwoord geven op een groot aantal nog openstaande rechtsvragen:
 Moet de Duisenberg-regeling worden toegepast als er geen bijzondere omstandigheden zijn?
 Is de Wet op het consumentenkrediet van toepassing?
 Is er sprake geweest van dwaling, misleiding of misbruik van omstandigheden?
 Heeft Dexia de zorgplicht geschonden?
 Bestaat de schade alleen uit de restschuld of valt de inleg hier ook onder?
 Welk deel van de schade moet voor rekening van de gedupeerde blijven?
Schikking
Na de uitspraak van de Hoge Raad hoopt Dexia met de meeste gedupeerden tot een minnelijke schikking te kunnen komen. Het gaat hierbij niet alleen om de 3.505 nog lopende rechtszaken, waarvan 378 in hoger beroep, er zijn ook nog zo'n 20.000 gedupeerden die niet akkoord zijn gegaan met de Duisenberg-regeling en zo de mogelijkheid open hebben gehouden om te procederen.

Besluiten Dexia
Dexia heeft besloten voorlopig geen dagvaardingen uit te brengen tegen gedupeerden die zich met een opt-out-verklaring hebben onttrokken aan de Duisenberg-regeling. In lopende procedures zal Dexia aan gedupeerden (gevraagd en ongevraagd) uitstel geven voor het indienen van stukken. Verder zal de bank verzoeken om alle reeds geplande hoorzittingen en pleidooien uit te stellen. Als de rechter of de gedupeerden niet akkoord gaan met het uitstel, dan zal Dexia doorprocederen.
Publicatiedatum: 21 oktober 2008
Meld u aan voor de

zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Re: Dexia: alle rechtszaken stilleggen tot uitspraak Hoge Raad

Ongelezen bericht door zoex »

Sorry,bericht was al geplaatst.

Gesloten