LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door Joshua »

Deze topic gaat over het eigendomsrecht bijzonder voorwaarden
gedwongen verkoop en vordering van onverschuldigde betalingen/onttrekkingen.

Deze onderwerpen wordt door Rechters verschillend beoordeeld.

Gedwongen verkoop terwijl het geschil is aangemeld buiten of binnen rechte.

Eigendomsrecht komt aan de orde op het moment dat Dexia (lessor) eigenmachtig meent het aan de klant in bruikleen gegeven zaak toe te eigenen.
De wet heeft als bescherming voor de huurder (de klant) een VERBOD op toeëigening ingesteld.

De leasse (klant) is houder van een recht van pand of vruchtgebruik op aandelen op naam.
Secundair komt leasse het stemrecht op de aandelen toe.

Dit laatste is opmerkelijk in de AHOLD schikking zaak 2005 waarbij Dexia meent dat de leasse niet kan optreden als partij. De subjectieve verpakking van het het rechtsbeginsel wie eigenaar is en blijft heeft Dexia "elegant"willen verpakken in bijzondere voorwaarden.

De Rechtbank dient de consistentie van rechtszekerheid te toetsen of beter de duurzaamheid en voorspelbaarheid in plaats van een vaag begrip rechtvaardigheid 1
1 Rechtvaardigheid met zijn geur van partijpolitieke en dus subjectieve standpunten waarover wetenschappers niet
mogen discussiëren want dat is een ‘politieke afweging’. Algemene beginselen van behoorlijke wetgeving zijn wat meer technische juridisch dus - relatief - onafhankelijk van partijpolitieke opvattingen en dus minder verdacht
http://www.student.unimaas.nl/jch.pronk ... elease.htm

5. Het toeëigeningsverbod

Als achtergrond voor het dwingend karakter van dit verbod werd - als gezegd - tot voor kort algemeen de mogelijkheid van misbruik van machtspositie van de kredietverlener bij het verlenen van crediet beschouwd.

Blijkbaar acht de Hoge Raad dit thans geen overwegend bezwaar om sale-and-lease-back, zoals hierboven beschreven, toe te laten.

Integendeel zou dan immers het toeëigeningsverbod juist niet aan de orde mogen komen, want de lessor is al eigenaar.

De vraag doet zich thans voor of de lessor in een sale-and-lease-back verhouding steeds kan bedingen dat bij wanprestatie door de lessee de zaak vrij van gebruiksrechter aan hem, lessor, blijft, ook in het geval waarin de lessee reeds een (groot) deel van de lease-termijnen heeft betaald.

Aangezien bij dergelijke contracten de lessee na afloop van de bedongen lease-periode de zaak meestal voor plm. ƒ 100 kan kopen (zie r.o. 3-1, IV), ligt het voor de hand aan te nemen dat in de lease-termijnen tevens (rente en) aflossingen of, zo men wil, een betaling van de koopsom is begrepen.

Dit alles kan dan wel bij tekortschieten door de lessee leiden tot een bevoordeling van de lessor, iets waartegen de wetgever, d.m.v. het toeëigeningsverbod een dam heeft willen opwerpen bij echte zekerheidsrechten.

Concreet praktijk voorbeeld

sale-and-lease-back.

Nadat A de helft van de lease-termijnen heeft (terug)betaald, kan hij de verdere lease-termijnen niet meer voldoen.

Kan de Bank nu het recht van pand of vruchtgebruik op aandelen op naam, - na ontbinding van de lease-overeenkomst - vrij van gebruik tot zich nemen en de betaalde lease-termijnen behouden,
nu de ontbinding slechts voor de toekomst geldt?

Er zijn hier verschillende oplossingen denkbaar voor dit probleem.

1. Analoge toepassing van de huurkoopbepalingen, met name van art. 7A:1576t BW, krachtens welke bepaling volledige verrekening plaats zal hebben, voorzover de verkoper door het niet-nakomen door de lessee in een betere vermogenspositie zou komen dan zonder het niet-nakomen. Dit zou dan leiden tot een verrekening op basis van de waarde van de geleasde zaak ten tijde van de ontbinding of eventueel op basis van de koopsom bij de sale.
Het lijkt dat dit er meestal op neerkomt, dat de lessor dan een groot deel van de betaalde lease-termijnen moet teruggeven aan de lessee.

Een boete en/of fixatie van de schadevergoeding op niet-nakomen door de lessee te zetten, kan door de rechter gematigd worden.

2. De toepassing van de regels van wanprestatie en ontbinding en met name art. 6:265 jo. 6:271 BW. De ongedaanmakingsverplichting van art. 6:271 BW zal dan tot ongeveer dezelfde resultaten leiden als sub a. Het grote verschil met de verantwoording van het restant van de executieopbrengst bij pand (en vroeger bij fiducia cum creditore) is er dan in gelegen dat een boete of gefixeerde schadevergoeding bij een niet afgeloste geldlening aanmerkelijk minder reële grondslag lijkt te hebben dan bij een ontbonden leaseverhouding.

Bij pand blijft voorts de restant - niet op het pand verhaalbare - vordering concurrent bestaan, bij lease doet de ontbinding de wederzijdse prestaties vervallen op de wijze van art. 6:271 BW.

Wat blijk juist op deze punten dwalen de rechter de een kiest voor de eerste zienswijze
de ander voor de tweede

Als motivatie voor klant wijs erop dat
Ten slotte rijst nog de vraag in hoeverre art. 7A:1576t en art. 6:271 BW van dwingend recht zijn, dan wel contractueel opzij gezet kunnen worden, zodat de lessor na de feitelijke teruggave van de zaak ook nog aanspraak zal kunnen blijven maken op (een deel van) de betaalde lease-termijnen. Wellicht speelt hier dan nog de ratio van het toeëigeningsverbod, maar thans puur obligatoir, een rol. Veel zal ervan afhangen hoe de credietverleners zich bij sale-and-lease-back opstellen en of hier nog een marginale toetsing op basis van de redelijkheid en billijkheid (art. 6:2 en 6:248 BW) een rol kan spelen

6. Wetsontduiking
Tenslotte moge nog de aandacht gevestigd worden op de tweede alinea van r.o. 3.4.4 waarin de Hoge Raad opmerkt, dat onder bijkomende omstandigheden soms bij sale-and-lease-back kan worden geconcludeerd tot een ontduikingsbedoeling t.a.v. de regel van art. 3:84 lid 3 BW, hetgeen tot nietigheid kan leiden

Uit de context met de andere overwegingen van dit arrest en met name r.o. 3.6 lijkt dit slechts een rol te spelen als er op deze wijze langs een omweg gepoogd wordt het gesloten systeem van het goederenrecht te doorbreken door de lessor bepaalde (pseudo)goederenrechtelijke verplichtingen op te leggen


m.a.w. Dexia heeft bewust de klant een omweg gezocht door aan de klant in de bijzondere voorwaarden verplichtingen op te leggen en naar de aanname strekt dat OPZETTELIJK is gepoogd de wettelijke regels te ONTDUIKEN.

Dit lijkt me iets om aan de heren adviseurs (sorry advocaten) voor te leggen

Graag aanvulling op dit punt van schadevergoeding

Wck; Huurkoop; Misleiding; Ontduiking;toeëigening

Maar vooral geen

7. Zekerheid in het credietverkeer
De goederenrechtelijke zekerheidsvormen, die een credietverlener zou kunnen verlangen van de credietnemer.

De vraag is of contractueel het gebruikmaken door de lessee van dit kooprecht ook nog i.v.m. afbetaling van andere schulden uitgesteld kan worden; m.i. verzet zich geen wetsbepaling daartegen; ruimer dus dan huurkoop en eigendomsvoorbehoud wat betreft de schulden waarvoor de "zekerheid" geldt.

Het verschil bij deze laatste categorieën is juist dat:
bij eigendomsvoorbehoud en huurkoop de verkoper nooit eigenaar-af is geweest en dat bij sale-and-lease-back de credietverlener-lessor juist de eigendom verkreeg van de credietnemer.

Wie is eigenaar
Laatst gewijzigd door Joshua op 03 nov 2006 10:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door Elias »

Graag aanvulling op dit punt van schadevergoeding

Wck; Huurkoop; Misleiding; Ontduiking;toeëigening
Wie is eigenaar
Heel interessant Joshua :!: :!:

Misschien willen/kunnen Mr. Patrick Aan de Kerk en andere juristen hier eens over reageren !

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Je bent weer als vanouds goed bezig Joshua.

Petje af!!!!

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door Joshua »

Spanning binnen rechtszekerheid (huur) overeenkomsten

De klant heeft belang bij rechtszekerheid. Krediet effecten wetten beperken de (bestedings)vrijheid van de klant. Onduidelijke wetgeving kan er dan toe leiden dat huurder onzeker zijn over hun rechten en verplichtingen – inclusief eventuele sancties – en zich terughoudend gedragen.

Vage en onzekere wetgeving beperkt dan de handelingsvrijheid, de mogelijkheid tot rationele planning en de autonomie van het individu.

Rechtsonzekerheid is zo een bedreiging van de vrijheid van de burger (het zgn. chilling effect).

Daarnaast gebruikt de overheid het kredietrecht zeer frequent om het handelen van burgers te beïnvloeden.

Rechtsonzekerheid resulteert als aflossingsrecht de burger onvoldoende richting biedt voor zijn handelen.

Zo dienen klanten tijdig bekend te zijn met de regels, niet alleen omwille van de naleving van de hen opgelegde verplichtingen, maar ook om gebruik te kunnen maken van hun rechten. De burger moet tijdig kunnen weten wat zijn rechtspositie is, de relevante kennis moet (kunnen) hebben omtrent zijn rechtspositie. Rechtsonzekerheid staat hier haaks op een effectieve sturing van het gedrag van de burgers.
De burger wil dus zekerheid omtrent de eenzijdig door de overheid opgelegde verplichtingen waaronder het fiscaalrecht.

Op basis van het geldende fiscaalrecht nemen burgers immers allerlei beslissingen met betrekking tot hun persoonlijke leven en hun werk, gaan ze transacties aan.

De burger heeft dus behoefte aan transparantie, voorspelbaarheid en bestendigheid van deze ingreep in zijn bestedingsvrijheid.

Kredietverstrekking en belastingwet wijziging

De snelle invoering van de Wet IB 2001 betekende dat er weliswaar snel duidelijkheid was over de vervanging van de Wet IB 1964 door de Wet IB 2001; maar die duidelijkheid was bij nader inzien nogal gemankeerd.

Door de overhaaste parlementaire behandeling heeft het parlement niet alles kunnen bestuderen en bediscussiëren; waardoor er vaak een weloverwogen standpunt – op basis van een debat - ontbreekt.

De wetgeschiedenis is dan onduidelijk, waardoor de burger onzeker is over de precieze (fiscale) rechtspositie.

Bij nader onderzoek blijkt rechtszekerheid dus ‘een verzameling afzonderlijke doeleinden, elk met zijn eigen waarde, te zijn'.
Bovendien is rechtszekerheid in haar onderdelen relatief, want vaak verdeeld en innerlijk ‘tegenstrijdig'.

Terugwerkende kracht
Bij invoering van een nieuwe wet heeft eerbiedigende werking vanuit het oogpunt van de rechtszekerheid de voorkeur.
In een dergelijke overgangsregeling komt de wetgever de
burgers tegemoet door te bepalen dat de nieuwe regeling niet zal gelden voor bestaande gevallen maar slechts voor rechtsbetrekkingen die ontstaan na het tijdstip van inwerkingtreding.
Voor de bestaande gevallen blijven de oude regels gelden hetgeen met name bij zogenoemde duurcontracten van groot belang is.
R.H. Happé en M.R.T. Pauwels, ‘Over materieel terugwerkende kracht en gerechtvaardigde verwachtingen’ A.O. Lubbers e.a. (red.), Opstellen fiscaal overgangsrecht, Deventer 2005, pp. 61

Eerbiedigende werking komt pregnant naar voren bij de overgang van de Wet IB 1964 naar de Wet IB 2001 per 1 januari
2001.


Het van belang te zien dat het veel gemaakte onderscheid tussen formele en materiële terugwerkende kracht relatief is. Het eventueel ontbreken van formele terugwerkende kracht is dan ook geen garantie dat het overgangsrecht rechtvaardig is.

Het rechtszekerheidsbeginsel verzet zich tegen de invoering van maatregelen met terugwerkende kracht.

Een absoluut verbod van terugwerkende kracht bestaat echter niet.

Terugwerkende kracht kan immers op andere gronden – bijvoorbeeld het rechtsgelijkheidsbeginsel - juist wel geïndiceerd zijn.

Dexia claimt te goeder trouw (onverschuldigde) betalingen. Het verschil netto van betalingen voor en na wijziging fiscale wetgeving betekent voor klanten bij ontbinding er rechtsongelijkheid optreed.

De verschillende overgangsrechtelijke regelingen b.v (Duisenberg) zullen aan de hand van dit soort factoren (Wet IB 2001) en omstandigheden beoordeeld moeten worden.

Is dit in een rechtzaak naar voren gebracht?
Zo ja wat is het standpunt van rechter hierover.
Zo niet is dan niet voorbij gegaan aan een essentieel "verkoop argument" door Banken aangevoerd bij voorzienbaarheid van kosten product?

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door peewee »

Joshua,
Ook na twee keer doorlezen begrijp ik niet helemaal wat de strekking is van je beide (lange) bijdragen, hierboven. Voorzover je bijdragen het pandrecht/eigendomsvoorbehoud bertreft, kan het onderstaande misschien een bijdrage leveren.


artikel 40 lid 1 Wet op het Consumentenkrediet (oud) luidt:
Het is de kredietgever en de leverancier slechts toegestaan tot zekerheid van de nakoming van EEN verbintenis van de kredietnemer uit hoofde van de krediettransactie, een pandrecht als bedoeld in artikel 237 boek 3 Burgerlijk Wetboek te vestigen op een zaak, indien die zaak door de kredietnemer met het geleende geld wordt aangeschaft OF aan de kredietnemer ingevolge die transactie het genot van die zaak wordt verschaft. De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van het bedingen van eigendomsvoorbehoud alsmede ten aanzien van het vorderen van een pandrecht op een vordering van de kredietnemer.

Toelichting uit de Memorie van Toelichting bij de Wck:
''Ten aanzien van de voorgestelde tweede volzin van het eerste lid wordt opgemerkt dat het krachtens artikel 92 boek 3 BW niet meer mogelijk is dat een kredietgever die niet tevens zelf de zaak verschaft, een eigendomsvoorbehoud bedingt voor een leenschuld waarmee de aankoop van die zaak is gefinancierd. Onder het nieuwe recht (lees: vanaf 1992) kan een bank terzake van zijn vorderingen uit geldleen in dat geval slechts een bezitsloos pandrecht in de zin van artikel 237 boek 3 BW bedingen''.

De vragen die hier rijzen zijn dan:
1- geldt deze bepaling alleen voor pandrecht/eigendomsvoorbehoud terzake van EEN ZAAK of ook, naar analogie, terzake van een vermogensrecht (effect) ;
2) - was de kredietverstrekker en de verschaffer van de effecten een en dezelfde partij, zo nee, dan geldt punt 3
3) was het pandrecht op de juiste wijze gevestigd (bij authentieke=notariele of geregistreerde onderhandse akte).

Juridische mierenneukerij ? Misschien, maar wel voor een goed doel.
Overigens kun je je afvragen of het eventueel aan Dexia kunnen verwijten van het feit dat het pandrecht mogelijk niet correct is gevestigd, echt zoden aan de dijk zet. De rechter kan de pandrechtverlening dan (als onderdeel van de hele lease-overeenkomst ) ongeldig achten, maar wat schiet je daar dan verder mee op? Weinig vermoed ik. Hooguit komt Dexia wat zwakker te staan ten aanzien van het in eigen zak willen stoppen van de AHOLD-vergoeding. Zo wie zo kun je stellen dat het genotsrecht uit 40 lid 1 Wck al inhoudt dat de Ahold-schadevergoeding aan de lessee moet toekomen.


Voor zover Dexia weigerachtig blijft de AHOLD-vergoeding volledig uit te keren aan de lessee, is het misschien interessant een vonnis over dit punt uit te lokken met verwijzing naar artikel 40 Wck. Mocht de rechter zo'n vordering toekennen, dan komt daarmee gelijk vast te staan dat de Wck van toepassing is op Dexia-aandelenlease (waartegen Dexia zich vermoedelijk tot de laatste snik zal verweren !)[/b]

Belegger+
Berichten: 699
Lid geworden op: 24 jun 2005 15:54

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door Belegger+ »

Zo wie zo kun je stellen dat het genotsrecht uit 40 lid 1 Wck al inhoudt dat de Ahold-schadevergoeding aan de lessee moet toekomen.

Laat me toch niet lachen met die dikdoenerige pseudo juridische praat.
Gedupeerden hebben nul recht op de Ahold claim:
Ze hebben door niet te betalen hun eigendomsrecht verspeeld.

Een lege fles vinden en de inhoud claimen bij de producent.

Hoe ver gaat je fantasie.

B+

B-
Berichten: 273
Lid geworden op: 23 jan 2006 15:52

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door B- »

Een lege fles vinden en de inhoud claimen bij de producent.
B+ begint nu ook door te krijgen dat de leasebanken lege flessen hebben verkocht, en dus flessentrekkers zijn. :D

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door Elias »

Zo dienen klanten tijdig bekend te zijn met de regels, niet alleen omwille van de naleving van de hen opgelegde verplichtingen, maar ook om gebruik te kunnen maken van hun rechten. De burger moet tijdig kunnen weten wat zijn rechtspositie is, de relevante kennis moet (kunnen) hebben omtrent zijn rechtspositie. Rechtsonzekerheid staat hier haaks op een effectieve sturing van het gedrag van de burgers. De burger wil dus zekerheid omtrent de eenzijdig door de overheid opgelegde verplichtingen waaronder het fiscaalrecht.
Goedzo Joshua,

En daarom dienen de BESLISMODULES openbaar en vooraf toetsbaar te zijn, zodat voor, tijdens en na een zitting/uitspraak objectief beoordeeld kan worden door betrokken partijen HOE onafhankelijk en of afwijkend en waarom ( onderbouwd ) de betreffende rechter is geweest.

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Laat me toch niet lachen met die dikdoenerige pseudo juridische praat.
Als het begrip niet komt dient de lach zich aan!
Het beste schuilen door de dommen.

anne_
Berichten: 1469
Lid geworden op: 12 jan 2005 15:02

Re: Misbruik Lessor toeëigeningsverbod ontbinding restschuld

Ongelezen bericht door anne_ »

Redactie, wanneer gaat u de tijd aanpassen???
Geplaatst op: 04 Nov 2006 01:26


Bij mij is het nu 1.10!!!!!
Als het begrip niet komt dient de lach zich aan!

Gesloten