LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Hoe krijg je jezelf van internet (Google etc.) af? Bespreek hier jouw ervaringen of discussieer mee over dit onderwerp.
Spuyt12

Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Ongelezen bericht door Spuyt12 »

Enigzins ontgoocheld door het onderwerp, maar toch een paar tips.

Voor internetters:

- Gebruik nooit je volledige naam op het internet. Gebruik je voornaam of een "nickname".
- Neem een emailadres dat je alleen gebruikt voor "internetcorrespondentie" (maak je klaar voor veel spam op dat adres).
- Denk eraan dat sommige sites ook je "ip-adres" laten zien. Een ip-adres is een uniek adres dat je computer identificeert zolang hij "aangesloten" is op het Internet. De meeste mensen met ADSL en kabel hebben een "vast" ip-adres. Dat wil zeggen dat het nooit veranderd. Dit adres kan altijd gebruikt worden om je te identificeren.
Kijk hier wat jouw ipadres is: http://www.qrios.nl/home_tools_wat_is_m ... ss_ipadres
Zoek voor de grap eens op dat adres tussen aanhalingstekens op google. Vind je iets?
- Als er eenmaal "onplezierige" informatie over jou op het internet staat, houdt er dan rekening mee dat dat langdurig het geval kan zijn. Maak je er niet al te druk over, er kunnen immers nog meer mensen zijn met jouw naam. De webmaster vragen om verwijdering heeft vaak niet zoveel zin. Ikzelf zou op ons weblog (http://www.geencommentaar.nl) niet zomaar zonder goede reden een reactie verwijderen, zeker niet als er daarna over die reactie is gepraat.
- Als je je reactie op een forum hebt gezet dat gebruikersprofielen heeft dan kan je proberen je naam aan te passen in het beheerscherm. Sommige forums zullen dan automatisch je naam bij al je eerdere posts veranderen in de nieuwe, en na verloop van tijd zal je oude naam uit de zoekmachines verdwijnen.

De rechter kan in uitzonderlijke gevallen uitkomst bieden. Maar ook hier geldt dat dit niet veel zoden aan de dijk zet. De rechter zal je misschien gelijk geven en de webmaster verordoneren het stuk binnen 24 uur weg te halen, maar je kan er donder op zeggen dat het stuk voor die tijd tientallen keren is gekopieerd en op andere plekken op het Internet staat. En dat alles omdat je de rechter erbij haalde. Je hebt het dan erger gemaakt in plaats van beter.

Voor mensen met een eigen website:

- Je kan zoekmachines de toegang ontzeggen tot je website.
Kijk hier voor meer informatie:
http://www.mijnhomepage.nl/artikelen/pr ... ts-txt.php
- Je kan specifieke pagina's van je site blokkeren voor zoekmachines. Kijk hier voor meer informatie:
http://www.mijnhomepage.nl/artikelen/pr ... robots.php

Harry2006

Re: Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Ongelezen bericht door Harry2006 »

Er zijn verschillende manieren om emailadressen op een website te zetten zonder dat je (veel) spam ontvangt. De meeste spam wordt verstuurd naar emailadressen die door een spider (een soort zoekmachine) worden verzameld.
Je moet dus zorgen dat jouw emailadres wel begrijpelijk is voor mensen, maar niet voor spiders. Je kunt dat op de volgende manieren doen:
- Iets extras toevoegen aan je emailadres. Dit moet je zou doen, dat gebruikers begrijpen, wat jouw echte adres is; [email protected] of [email protected]
- Je adres in htmlcode versleutelen. De gebruiker ziet dan een leesbaar adres en verwijzingen werken ook gewoon, maar in de broncode van de pagina is het emailadres niet meer leesbaar. Een spider zal je emailadres dan ook minder makkelijk herkennen.
- Een javascript maken dat je emailadres samenvoegt uit verschillende delen. Ook dan is je emailadres voor de gebruiker goed leesbaar maar niet goed terug te vinden in de broncode van de pagina
- Dynamische webpagina’s maken met bijvoorbeeld php. Dynamische pagina’s kunnen niet (of nauwelijks) door spiders worden gelezen.
Als je het echt goed wilt doen, dan gebruik je een combinatie van de laatste 3 methodes. Als je een emailadres in een forum wilt achterlaten, dan gebruik je de eerste methode. Maak ook dan nog gebruik van een speciaal emailadres voor op het internet.

Spuyt12

Re: Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Ongelezen bericht door Spuyt12 »

Even over jouw drie tips:
- Alle emailadressen met remov-this etc. worden ook door spiders gevonden. De mensen die die spiders programmeren zijn ook niet gek?
- Je adres in HTML-code versleutelen. Hoe je dit wilt doen is mij een raadsel. (uitleg?)
- Via javascript is het wel te doen, maar niet voor de gewone gebruiker. De meeste forums weigeren (terecht) javascript.
- De emailadressen die op mijn dynamisch gegenereerde pagina's staan worden net zo snel gevonden als de rest. De regel is: Als de pagina of een pagina die ernaar linkt in een zoekmachine voorkomt dan wordt hij gespidert. En het maakt technisch geen ## uit of deze pagina's worden gegenereerd door php, asp of je oma.

John Bokma
Berichten: 18
Lid geworden op: 28 feb 2006 17:46

Re: Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Ongelezen bericht door John Bokma »

Denk eraan dat sommige sites ook je "ip-adres" laten zien.
Denk eraan dat elke website je IP (of die van een proxy) nodig heeft om de pagina naar jouw browser te sturen. Dat is nu eenmaal hoe het werkt.
Je kan zoekmachines de toegang ontzeggen tot je website

Alleen zoekmachines die zich houden aan robots.txt. Dus niet huis-tuin en keuken botjes die stoute dingen doen. Zo'n botje kan nog steeds een stuk van je pagina op een andere pagina plakken, die wel op Google komt. Kortom: als het niet in Google mag, zet het niet op Internet.
Je kan specifieke pagina's van je site blokkeren voor zoekmachines.
Zelfde verhaal. Daarnaast kan je in beide gevallen niet voorkomen dat iemand op een extreem druk forum een link plaatst naar jouw site/pagina, en je alsnog duizenden bezoekers krijgt. Noch heb je enige controle over wat men op dat forum over jouw schrijft.
Beide adviezen zijn fout. Verzin nooit een (sub)domeinnaam. Het is niet van jou, dus blijf er met je tengels van af. Als je een niet bestaand adres wilt maken, laat het eindigen in .invalid, en zorg er voor dat het zonder .invalid niet een geldig domein is:

goed: [email protected]
fout: [email protected]

Overigens, in HTML de @ vervangen door @ (code voor @) kan de hoeveelheid spam ook al doen afnemen.

Dat is het eerder genoemde versleutelen, hoewel het een eitje is om een botje dat terug te laten zetten naar @. Werkt alleen omdat spammers en dom en lui zijn. En geen goede programmeurs kunnen inhuren :-)

JavaScript -> hou er rekening mee dat er mensen zijn die dat uit hebben staan, en dus niets zien tenzij je daar aan gedacht hebt.
Dynamische webpagina’s maken met bijvoorbeeld php. Dynamische pagina’s kunnen niet (of nauwelijks) door spiders worden gelezen.
Klassieke kletskoek. Google en co kan niet zien of een pagina dynamisch is of statisch. En dus gokt Google. Maar het is niet zo dat dynamische pagina's *niet* door spiders gelezen worden. Ze worden alleen wat langzamer opgehaald, om overlast te beperken.

- Alle emailadressen met remov-this etc. worden ook door spiders gevonden. De mensen die die spiders programmeren zijn ook niet gek?
Men is lui. Inderdaad worden die removethis adressen gevonden, alleen verwijderen die programmas het removethis deel niet (wat overigens wel simpel te programmeren is). Wellicht omdat er genoeg werkende adressen te vinden zijn. En ook daarom: verzin geen grappige domeinen, want een spammer gaat niet met het handje uit zitten zoeken. De regel is simpel: als het jouw domein niet is, blijf je er met je tengels vanaf. Ook als het niet bestaat.

invalid (zie eerdere tip) wordt vaak door software eerder gedropt, en dus ook minder vervuiling.
Je adres in HTML-code versleutelen.
Elk teken heeft een code, je kan door &#code; in html te zetten het teken laten zien met die code. De code voor @ is 64, dus @ laat aan de gebruiker een @ zien. De botjes schijnen (nog) dom genoeg te zijn om die stap niet zelf te maken (hoewel een beginnende programmeur dat zo zou moeten kunnen programmeren).

Naast de @ zou je ook andere delen van het adres op die manier kunnen coderen. Wellicht meer werk dan dat het nut heeft. Zodra een botje de @ naar een @ om kan zetten, dan lukt de rest ook.
En het maakt technisch geen ## uit of deze pagina's worden gegenereerd door php, asp of je oma.
Precies. En zelfs sessie-ids maken het niet echt veel lastiger.

Snowbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 01 mar 2006 16:18

Re: Tips voor internetters en mensen met een eigen homepage

Ongelezen bericht door Snowbie »

Er is nog een technische oplossing om spam n.a.v. een bericht op internet te voorkomen bij dynamische websites. :idea:

Stel je hebt een tabel met de volgende gegevens:
- Gebruiker ID
- Gebruikersnaam
- E-mailadres v.d. gebruiker
- Tekstbericht van de gebruiker.

Bij het tonen van de berichten, maak je een knop 'Mail deze persoon'. Stuur het Gebruikers_ID in de url mee. Toon op de volgende pagina een formulier waar de internetbezoeker zijn naam, e-mailadres, het onderwerp en de tekst voor in de e-mail kan invullen. Pas als de bezoeker op 'verzenden' heeft geklikt haal je het e-mailadres dat bij de gebruikersnaam hoort uit de database en verzendt het bericht.

Gesloten