Zo kun je energie besparen op huishoudelijke apparaten

11062020 energiebesparing.jpg

Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is energie besparen in huis makkelijker dan je denkt. Zo ook als het gaat om huishoudelijke apparatuur. Lees hier welke stappen je kunt ondernemen. 

De onderstaande tips zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 'Soms moet je eerst investeren, maar die investering verdien je verrassend snel terug', zo stelt de Consumentenbond.

Energieslurpers: vervang 'oude' huishoudelijke apparaten

Oude huishoudelijke apparaten kun je soms beter vervangen. De bond meldt dat apparaten die vóór het jaar 2000 zijn gemaakt vaak enorme energieslurpers zijn. Het gaat hier met name om vriezers en koelkasten. 'De zuinigste koel-vriescombinaties van tien jaar geleden verbruiken veel meer stroom dan moderne modellen.'

Uit hun onderzoek is gebleken dat Bosch, Siemens en Liebherr de zuinigste merken zijn voor wat betreft vrijstaande koel-vriescombinaties. 'Sommige modellen van Samsung en LG zijn ook erg zuinig. De minst zuinige koel-vrieskasten in onze vergelijker zijn van Beko, Whirlpool en Indesit.'

Standby-verbruik

Milieu Centraal meldt dat een huishouden per jaar ongeveer 450 kilowattuur, oftewel 100 euro aan standby-verbruik kwijt is. Dit kun je grotendeels voorkomen door de apparaten na gebruik volledig uit te zetten. Alle kleine beetjes helpen. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar maakt het extra makkelijk. Na gebruik kun je de stekkerdoos uitschakelen.

Bij sommige apparaten is het misschien lastig om ze helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. In dergelijke gevallen kun je een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen om sluipverbruik te voorkomen.

Energieverbruik wasmachines

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar wasmachines met het laagste energieverbruik per jaar. Verschillende wasmachines van Miele, Bosch, Beka en AEG kwamen goed uit de bus.

Daarnaast sprak Radar onlangs met een wasmachinetechnicus die tips gaf over hoe je je wasmachine het beste kunt onderhouden. Hoe je je wasmachine gebruikt, heeft ook invloed op hoeveel je bespaart.

Energieverbruik laptops en televisies

Verder kun je beter een laptop gebruiken dan een gewone computer, als het gaat om energiebesparing. Tablets zijn nog zuiniger. 'Opladen kost maar een paar euro per jaar.'

Voor televisies geldt over het algemeen: hoe groter het scherm, des te meer stroom de tv verbruikt. De energiezuinigheid van de tv zelf, speelt tevens een rol. Ook maakt het uit hoeveel uur je hem aan hebt staan. 'Per dag vier uur en de rest op stand-by kost gemiddeld 25 euro per jaar.'

Tips voor energiebesparing in de keuken

Ook in de keuken kun je energie besparen:

  • Gebruik voor een kleine pan daadwerkelijk een kleine pit.
  • Opwarmen in de magnetron is energiezuiniger dan op het fornuis of in de oven (dit is uiteraard ook een kwestie van voorkeur).
  • Een combimagnetron met heteluchtfunctie is zuiniger dan een oven. 
  • Haal de bakplaat van de oven weg, als die niet nodig is (dat belemmert de luchtstroming).
  • Een waterkoker is zuiniger dan een kokend-waterkraan; verwarm niet meer water in de waterkoker dan je nodig hebt en ontkalkt hem regelmatig.

Energielabels niet altijd juist

Verder is het goed om te weten dat meer dan een vijfde van de huishoudelijke apparaten minder zuinig is dan op het etiket wordt vermeld. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleek namelijk dat het verbruik in 21 procent van de gevallen niet overeenkwam met wat op het etiket stond.

Overzichtelijker energielabel vanaf maart 2021

Het is dan ook goed dat huishoudelijke apparaten vanaf maart 2021 een overzichtelijker energielabel krijgen. 'De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd, zodat consumenten in de winkel én online sneller kunnen zien hoe hoog het energieverbruik is.'

Isoleren van je huis

Voor je hele huis geldt natuurlijk dat je energie kunt besparen als het goed geïsoleerd is. Lees hier meer over het verduurzamen van je woning.

Bron: Consumentenbond/Milieu Centraal