background branding

Wet betaalbare huur aangenomen: dit betekent het voor jou

Huurwoning

De Wet betaalbare huur, die de huurprijzen van honderdduizenden woningen moet verlagen, is aangenomen door de Tweede Kamer. Wat houdt deze wet in? En wat betekent dit voor jouw huurwoning? Radar zet het voor je op een rij. 

Dit houdt de Wet betaalbare huur in

Er zijn twee soorten huurwoningen: sociale huur en vrije sector huur. Bij sociale huur geldt nu een maximale huurprijs van 880 euro. In de vrije sector kan je verhuurder in principe vragen wat hij of zij wil. Of je woning in de sociale huur of in de vrije sector huur valt, wordt bepaald aan de hand van een puntenstelsel. 

In dit stelsel krijgt elk onderdeel van jouw woning punten. Bijvoorbeeld de grootte van de kamers, de WOZ-waarde en het energielabel van de woning. Komt je woning hierdoor boven de 147 punten uit? Dan valt het nu nog in de vrije sector huur. 

Maar door de Wet betaalbare huur gaat dat veranderen. De gereguleerde sector wordt door deze wet namelijk groter. Huizen tot en met 186 punten krijgen vanaf 1 juli 2024 een maximale huurprijs van 1.123,13 euro. Huizen vanaf 187 punten vallen nog steeds in de vrije sector.

Boete bij te hoge huur

De wet regelt ook de verantwoordelijkheid voor de juiste huurprijs. Betaal je te veel huur voor jouw woning? Dan moet je nu als huurder zelf naar de Huurcommissie of rechter stappen om huurverlaging af te dwingen. 

Met de Wet betaalbare huur wordt het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend. Het wordt voor verhuurders dus verplicht om zich te houden aan de maximale huurprijs. Doen ze dit niet? Dan kan de gemeente een boete opleggen. 

Wat betekent dit als je een woning wilt gaan huren?

Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan zul je de huurprijzen van veel woningen vanaf 1 juli 2024 omlaag zien gaan. De verwachting is dat op termijn ruim 300.000 huurwoningen goedkoper zullen worden. Gemiddeld met zo’n 190 euro per maand. 

Wat betekent dit voor jouw huidige huurwoning?

Dit betekent overigens niet dat jouw huurprijs vanaf 1 juli 2024 ook meteen omlaag gaat als je momenteel een woning huurt. De wet is namelijk alleen van toepassing op nieuwe contracten.