background branding

Waarom jouw vrije-uitloopei waarschijnlijk een scharrelei is

Anp 301848917

Als jij dit paasweekend voor een vrije-uitloopei kiest, is er een grote kans dat deze van een kip in een hok komt. Dat heeft alles te maken met de ophokplicht die afgelopen november werd ingesteld voor kippen, ganzen, pauwen en ander pluimvee vanwege de vogelgriep. Deze is inmiddels deels weer opgeheven, maar het kopen van eieren in de supermarkt wordt er niet eenvoudiger op.

Namen, eicodes en Beter Leven

Je kan in de supermarkt kiezen uit eieren met allerlei soorten namen en keurmerken. Daarbij kun je kijken naar de naam op het doosje, naar het Beter Leven keurmerk en naar de codes op de eieren zelf. 

De codes op de eieren komen overeen met de woorden biologisch (0), vrije uitloop (1), scharrel (2) en kooi (3). Deze woorden zijn wettelijk beschermd, zodat je als consument weet wat je aanschaft. Maar met de invoering van de ophokplicht zorgt de term 'vrije-uitloopei' toch voor verwarring. Er mochten namelijk maandenlang geen kippen naar buiten. Toch zie je ze door het gras op een eierdoos met ‘vrije-uitloopei’ daarop. 

Vrije-uitloopei vs. scharrelei

Scharreleieren komen van kippen die niet buiten komen. Er mogen maximaal negen hennen per vierkante meter worden gehouden. 

Een vrije-uitloopei is over het algemeen duurder dan een scharrelei, omdat de kippen wel naar buiten mogen. Ieder dier heeft dan vier vierkante meter leefruimte. Een heleboel consumenten betalen de hogere prijs voor vrije uitloop met het oog op dierenwelzijn. Met de ophokplicht is dit ‘voordeel’ van vrije-uitloopeieren voor consumenten voorlopig dus tenietgedaan.

Afbouwen ophokplicht

Eerder deze week kondigde demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan dat de ophokplicht in bijna heel Nederland wordt ingetrokken. In de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel geldt de regel nog wel, omdat het pluimvee daar dicht op elkaar gehouden wordt. 

Naar schatting wordt een van de drie Nederlandse kippen in Limburg of Gelderland gehouden. Veel van de eieren die nu als ‘vrije-uitloopeieren’ in de winkel liggen, worden dus toch nog gelegd door opgehokte kippen. Aan de verpakkingen in het supermarktschap kun je dit jammer genoeg nog niet zien.