Vast of variabel energiecontract? Consument wil zekerheid, maar wat is wijsheid?

elektriciteitsrekening_vast_variabel_780.jpg

Een meerderheid wil vanaf april het liefst weer een vast energiecontract, is de uitkomst van een poll van Radar. Zij willen zekerheid, dus ze nemen op de koop toe dat ze eenzelfde bedrag blijven betalen als de prijzen na april nog verder zakken. Wat verder vooral blijkt uit onze ondervraging, is dat mensen het vervelend vinden dat de situatie zo onzeker is; veel mensen geven aan dat ze eigenlijk niet weten wat wijsheid is.

In april gaan de prijzen voor de energiecontracten waarschijnlijk omlaag, afgaande op de vergelijkingssites: veel energieleveranciers bieden per april lagere tarieven aan. Zou jij op dat moment liever een vast of een variabel energiecontract willen? Ruim 7000 mensen reageerden op onze poll. Daarvan hebben ruim 2000 mensen nog een vast contract. Zij hebben dus geen keuze, of hebben hun keuze al gemaakt:

Vanaf 1 maart 2023 heb ik al een vast contract afgesloten. Ik heb gekozen voor zekerheid
- Deelnemer aan de poll

Van de ruim 5000 mensen die wél een keuze kunnen maken, geven twee op de drie aan dat zij vanaf april graag een vast contract hebben. 'Dan weet ik in ieder geval waar ik weer aan toe ben en kan mijn uitgaven hierop weer aanpassen.' Zij verkiezen zekerheid boven mogelijke extra prijsdalingen.

Om van de stress af te zijn is me het waard dat ik misschien iets duurder uit kan zijn
- Deelnemer aan de poll

Sommigen denken helemaal niet dat de prijzen daadwerkelijk gaan zakken: ‘Ik geloof niet meer in een blijvende of doorzettende prijsdalingen omdat er nog steeds oorlog is’, laat iemand weten. Een ander denkt dat het eerder dat het juist weer omhoog gaat: ‘Omdat ik denk dat straks de prijzen weer gigantisch zullen stijgen.’

Ik denk dat de prijzen weer gigantisch zullen stijgen
- Deelnemer aan de poll

Wachten tot prijsplafond eraf is?

Anderen stellen een voorwaarde: dat de prijs laag genoeg is, dat het contract lang genoeg loopt, of juist maar kort. Voor anderen is het prijsplafond van belang: ‘Maar alleen als de prijs onder het prijsplafond ligt. Anders zou ik pas een vast contract willen vanaf het moment dat het prijsplafond vervalt.’Prijsplafond afwachten?

'Dit jaar hoef ik nog geen vast contract, vanwege prijsplafond, volgend jaar misschien wel.' Maar volgend jaar, dat is midden in de winter. En dan kunnen de prijzen weleens heel hoog zijn. Meer mensen zijn hier sceptisch over: ‘Hoe lang is een vast contract? Alleen de zomer?’ 

... of wachten tot in de zomer?

1 op de 3 zou juist liever een variabel contract willen: ‘In de zomer dalen de tarieven nog verder’, geeft een polldeelnemer als toelichting. Een ander vult aan: ‘Het is net als met aandelen, kopen op een lage koers en verkopen op een hoge koers. De prijs is nu hoog, dus niet kopen.’

De prijs is nu hoog, dus niet kopen
- Deelnemer aan de poll vergelijkt de keuze met aandelen

‘Als ik geen vast contract had gehad had ik hem nu ook nog niet vastgezet. De kans dat het blijft dalen lijkt mij groter dan dat het stijgen. Na de zomer is de kans dat het gaat stijgen weer groter vanwege de winter die er dan aankomt.’

Opzegvergoeding

Toch geven veel mensen, in alle groepen, aan dat zij het niet zeker weten. Zo is er ook een flinke groep die wel een toelichting heeft ingezonden, maar geen keuze kon maken op de pollvraag. Wat is wijsheid, vragen meerdere mensen zich af.

Moet in april mijn contract verlengen, maar weet niet wat ik moet doen
- Deelnemer aan de poll

Tja, wat is wijsheid? Het is lastig te voorspellen, maar het is in ieder geval goed om te weten dat er veranderingen aan zitten te komen. Niet alleen wat betreft de energieprijzen. Er komen dit jaar ook nieuwe opzegboete aan die je als consument moet betalen wanneer je je energiecontract opzegt.

Nieuwe opzegboete

Nu kun je contract voor gas en stroom per stuk voor 50 euro 'afkopen'. Binnenkort kan het opzeggen van je contract een stuk duurder worden. Wanneer deze nieuwe opzegboetes ingaan is nog niet bekend, maar ook dit is een factor om rekening mee te houden: zolang je je contract onder de oude voorwaarden afsluit, kun je er ook onder de oude voorwaarden, dus voor 2x 50 euro, vanaf. In de uitzending van 20 maart zet Radar alle overwegingen rondom de nieuwe opzegvergoedingen op een rij:

Opzeggen energiecontract: Wie trekt aan het kortste eind?

Over de poll over het energiecontract

De poll over de keuze voor een vast of variabel energiecontract is tussen 9 en 16 maart 2023 ingevuld door 7927 deelnemers. Een groep van 582 mensen gaf alleen een toelichting, geen antwoord op de vraag. 5092 deelnemers zitten niet vast aan een contract, en hebben dus iets te kiezen. Wil jij ook je mening en ervaring mee laten tellen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan vragen we jou voortaan ook naar je ervaringen.