background branding

Telefonische verkoop verder beperkt: dit betekent het voor jou

Telefonische Verkoop

Telefonische verkoop en verkoop aan de deur worden verder beperkt. Wat gaat er precies veranderen? En wat betekent dit voor jou? Radar zet het op een rij. 

Dit verandert er bij telefonische verkoop

Minister Micky Adriaansens, van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat haar consumentenagenda op het gebied van telemarketing en deurverkoop wettelijk uitwerken. Hierdoor wordt telefonische verkoop straks verder beperkt. 

Eerder mochten bedrijven of organisaties je benaderen via de telefoon als je daar zelf expliciet toestemming voor had gegeven.,als je klant bent of als je tot drie jaar geleden klant bent geweest. 

Omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog altijd veel klachten over telemarketing ontvangt, wordt telemarketing op basis van een klantrelatie nu ook verboden. 

Dit betekent het voor jou

Aanbieders mogen hierdoor niet meer bellen met een aanbod als een persoon of bedrijf al klant is of klant is geweest. In de praktijk is telemarketing dan alleen nog mogelijk als je zelf expliciet toestemming geeft om gebeld te worden door een aanbieder.

Invoeren bedenktijd bij deurverkoop

Consumenten hebben ook via deurverkoop nog altijd te maken met misleiding en ongewenste druk. Daarom gaat minister Adriaansens een bedenktijd voor deurverkoop wettelijk invoeren. 

Je krijgt dan tenminste drie werkdagen de mogelijkheid om na te denken over een aanbod aan de deur. Dit is dus ten allen tijde eerst vrijblijvend.

Als je als consument instemt met een aanbod dat eerder aan de deur is gedaan, blijft ook de bestaande wettelijke herroepingstermijn van 14 dagen gelden. Hierin kun je zonder opgave van reden een overeenkomst opzeggen.

Komen er Europese regels?

Minister Adriaansens heeft de Tweede Kamer op 22 april 2024 geïnformeerd over haar nationale voorstellen. De minister blijft tegelijkertijd inzetten op wijzigingen in de EU-regels die een Europees of volledig nationaal verbod op telemarketing en deurverkoop mogelijk maken. De Europese Commissie heeft laten weten dat dit op korte termijn niet kan.