Supermarkten Ekoplaza en Marqt gaan vanaf volgend jaar blikjes inzamelen

7maartblikjes.jpg

Supermarktketens Ekoplaza en Marqt gaan met ingang van volgend jaar in al hun vestigingen blikjes inzamelen. Dan wordt er statiegeld op blikjes ingevoerd. Daarmee keren de duurzaamheidssupers zich naar eigen zeggen tegen een plan van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen dat namens de drankenproducenten optreedt. Die wil duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes vooral buiten supermarkten plaatsen.

Supermarkten willen liever niet inzamelen, omdat het ruimte en geld kost. Ook hygiëne is voor de branche een bezwaar want blikjes zijn open, in tegenstelling tot statiegeldflessen. Stichting Afvalfonds Verpakkingen liet eerder weten dat voor het optuigen van een inzamelingsnetwerk al een uiterste inspanning nodig is. Supermarkten hebben daarbij de garantie gegeven dat er in 1500 winkels blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat is ongeveer een kwart van het totaal in Nederland.

Genoeg tijd gehad om 'klanten te faciliteren in klimaatpositief gedrag'

Ekoplaza en Marqt hebben samen zo'n 90 vestigingen. Die supers vinden dat de sector genoeg tijd heeft gehad om hun operatie zo in te richten 'dat zij in staat zijn om klanten te faciliteren in klimaatpositief gedrag'. Het besluit om statiegeld in te voeren op blikjes werd begin vorig jaar genomen.

Gemeenten zijn tegen het plan om inleverpunten te plaatsen in de openbare ruimte. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet eind februari weten dat er zorgen zijn over de inname 'op de stoep' omdat ze beslag leggen op de schaarse openbare ruimte. Daarnaast vragen ze zich af wie verantwoordelijk wordt voor het schoonhouden van de ruimte rondom de punten en wat er gebeurt bij storingen of als blikjes niet worden geaccepteerd. Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over het statiegeldsysteem voor blikjes.

Einddoel: minder afval in het milieu

Volgens de nieuwe regels moet minimaal 90 procent van de blikjes straks gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Door 15 cent statiegeld in te voeren, hoopt het kabinet te voorkomen dat afval in het milieu belandt, zoals nu jaarlijks met veel blikjes gebeurt.

Deze informatie is onvolledig. De nieuwste informatie kun je hier vinden. 

Bron: ANP