Schoonmaaktips voor je waterfles, bidon en thermosbeker

thermosbeker-06052019.jpg

Heb jij een thermosbeker of waterfles die je moeilijk schoon krijgt? Ga dan aan de slag met deze tips.

Was je thermosbeker van RVS bij voorkeur met de hand, zo blijft deze het langste mooi. Gebruik een sopje met warm water en een afwasborstel in plaats van een schuurspons. Doe dit regelmatig en spoel daarnaast je beker na ieder gebruik af met koud water.

Is je beker toe aan een grondige schoonmaak? Ga dan aan de slag met soda en warm water, draai de deksel dicht en schud eventjes. Laat dit mengsel een halfuur weken. Spoel je beker daarna af met een beetje azijn. Last van een vieze dop of deksel? Deze kun je een nachtje weken in azijn verdund met water.


Plastic waterfles met vieze randjes

Heb je last van een stinkende waterfles of heeft jouw Dopper van die moeilijke vieze randjes? Probeer dan eerst om de fles schoon te krijgen in je vaatwasser (maximaal 65 graden). Let op dat je de herbruikbare fles niet naast een vieze pan zet want dan kan de waterfles verkleuren. Droog de drinkfles goed af en bewaar deze altijd zonder dop. Bewaar ook je Dopper zonder de ‘cup en cap’, want dan krijgen bacteriën minder kans om te groeien.

Lees ook: Hoe maak je de vaatwasser schoon?

Is je waterfles nog steeds niet schoon? Week de fles dan in lauwwarm water met soda en spoel af met azijn. Vieze geurtjes en smaakjes verwijder je het beste door de fles een half uurtje met heet water te vullen. Let op dat het water niet te hoger dan 65 graden is, dan kan de fles vervormen of gaan lekken.

Als je limonade, frisdrank of vruchtensap wil drinken kun je hier beter een andere aparte fles voor gebruiken.

Bacteriën in sportbidons

Onderzoekers van Treadmill reviews kwamen erachter dat op de bidon dop die een atleet gebruikt na een week 900.000 bacteriën zaten. Bij andere flesjes zou het gaan om 300.000 bacteriën. Volgens Microbioloog Rijkelt Beumer, van de Universiteit Wageningen, zitten er in een flesje water meer bacteriën dan op een toiletbril. Dagelijks afwassen is daarom belangrijk.

Een sportbidon kan lastig zijn om schoon te maken vanwege de dop. Als in sommige delen van de dop water komt wat niet meer weg kan, dan kunnen er bacteriën gaan groeien. Bij sommige bidons kun je de dop uit elkaar halen en schoonmaken. Als je niet zeker weet hoe dat moet, kun je op internet zoeken naar instructiefilmpjes van jouw merk bidon.

Lees ook: Meederheid vindt dat kraanwater in restaurant gratis moet zijn

Tips voor alle herbruikbare flessen

  • Was je fles of beker dagelijks met zeep en water
  • Heb je een fles met een smalle opening? Dan kan het handig zijn om een speciale flessenborstel aan te schaffen
  • Bewaar je fles of beker altijd zonder dop of deksel
  • Goed afdrogen verkleint de kans op bacteriën
  • Chemische schoonmaakmiddelen kunnen een naar smaakje achterlaten. Pas dus op met het gebruik hiervan
  • Pas op met het weken van bamboe deksels of doppen
  • Vervelende luchtjes kun je ook verwijderen door je fles een nachtje te weken met citroensap

Bronnen: Het Laatste Nieuws / Algemeen Dagblad / Dopper / Retulp / Klean Kanteen