background branding

Nieuwe VanMoof-fietsen op de markt: kun je oude modellen ook weer laten repareren?

Van Moof

VanMoof ging in juli 2023 failliet: er werden geen fietsen meer geleverd en jouw kapotte VanMoof was amper te repareren. Ondertussen heeft de fietsenfabrikant een doorstart gemaakt en nieuwe e-bikes op de markt gebracht. Kun je er ook weer terecht met je oude model?

Fietsen waren amper te repareren

Op 18 juli 2023 werd VanMoof failliet verklaard. Bestelde fietsen werden niet meer geleverd en het was niet meer mogelijk om een reparatie-afspraak te maken. Je kon alleen nog terecht bij KwikFit voor algemene reparaties, zoals het vervangen van de remmen of banden. 

Bij ingewikkeldere zaken, zoals het vervangen van je accu, had je pech. Omdat de fietsen specifieke onderdelen hebben, kon je jouw kapotte VanMoof namelijk niet bij andere fietsenmakers laten repareren. 

Kun je jouw e-bike weer laten repareren?

Zijn reparaties weer mogelijk nu VanMoof een doorstart heeft gemaakt? Een woordvoerder vertelt: “Het Nieuwe VanMoof heeft de productie van reserve onderdelen voor de SX3 en nieuwere modellen weer opgestart. Dat betekent dat onze partners weer VanMoof-fietsen kunnen repareren met originele onderdelen.” 

Hoe zit het met oudere modellen?

“We hebben gekozen om onderdelen van de SX3 en nieuwer te produceren omdat je dan 90 procent van de VanMoof-fietsen op de weg pakt”, legt de woordvoerder uit. 

“Voor alle oudere modellen hebben we blueprints en handleidingen gepubliceerd zodat mensen precies kunnen zien hoe deze fietsen werken. Dat was tot voor kort zeer goed beschermde informatie.” 

Voor reparaties niet naar VanMoof zelf

Zelf doet VanMoof overigens helemaal geen reparaties meer. “In het nieuwe model worden reparaties allemaal uitbesteed aan onze partners”, legt de woordvoerder uit. 

“Wij verkopen de onderdelen van de oude fietsen vrijwel tegen de kostprijs en partners mogen dan zelf de prijs van hun arbeid betalen.” 

Kun je nog aanspraak maken op je garantie?

Had je jouw fiets al voor het faillissement? Dan kun je geen aanspraak meer maken op je garantie. “De garantie op fietsen verkocht door het oude VanMoof vóór het faillissement is komen te vervallen”, aldus de woordvoerder van VanMoof. “Die overeenkomst is gesloten met een entiteit die nu failliet is.”