background branding

Nieuw product blijkt al jaren oud te zijn: mag dat? En hoe zit het met je garantie?

Oude Autobanden

Bij Radar kwamen verschillende mails binnen met dezelfde strekking: een nieuw gekocht product blijkt veel ouder dan verwacht. Mag het dan toch als ‘nieuw’ verkocht worden? En hoe zit het met je garantie? Radar zoekt het uit. 

Wanneer is een product nieuw?

Radar werd bijvoorbeeld gemaild door iemand die nieuwe banden voor zijn auto had besteld. Tenminste, hij dacht dat ze nieuw waren. De monteur die ze erop zette, vertelde dat de banden uit 2021 kwamen. Ondanks dat de banden dus al drie jaar oud waren, werden ze als nieuw verkocht. Mag dat zomaar?

Datum van fabricage moet correct vermeld zijn

In principe zou je een ongebruikt product als nieuw kunnen bestempelen, maar de verkoper is wel wettelijk verplicht de datum van fabricage juist te vermelden. Is het niet duidelijk uit welk jaar het product komt? Dan kan er sprake zijn van een misleidende handelspraktijk. 

Mark van der Heijden, advocaat bij Smit & De Hart Advocaten, legt uit: “Als de datum niet wordt vermeld, dan is er sprake van een misleidende handelspraktijk. En iemand die onrechtmatig handelt, is aansprakelijk voor de ontstane schade. Die schade is in beginsel het verschil tussen de aanschafwaarde en de werkelijke waarde”, legt hij uit. 

Hoe zit het met je garantie?

Van der Heijden vertelt dat garantie geen wettelijk recht is, maar een service van de fabrikant. Volgens de wet heb je recht op een goed product, maar er is geen wettelijke garantietermijn. 

“Een fabrikant is niet verplicht om je garantie aan te bieden. En dus kan het zijn dat de garantietermijn eerder gaat lopen als het product heel lang in de schappen blijft liggen. Maar dit doet niet af aan je recht op een normaal werkend product.” 

Gaat het product kapot? Dit zijn je rechten

En onder een normaal werkend product kan volgens Van der Heijden een normale levensduur worden verstaan. Hij vertelt: “Een product wat op zich goed werkt, maar sneller kapot is gegaan vanwege de productiedatum, is non-conform te noemen. Het voldeed op het moment van levering namelijk al niet aan de eisen, maar dat heeft zich pas later geopenbaard.” 

“Wel kan zoiets lastig zijn te bewijzen. In de wet staat dat een product dat binnen een jaar kapot gaat, vermoed wordt gebrekkig te zijn op het moment van levering. Buiten die termijn moet de consument dit bewijzen, wat moeilijk kan zijn.”

Niks te klagen als het product goed werkt

Werkt het product naar behoren? Dan kun je niet zomaar om een vervangend product of je geld terug vragen, alleen omdat jij dacht dat het nieuwer zou zijn. “Een normaal werkend product beantwoordt in beginsel aan de overeenkomst”, legt Van der Heijden uit. 

“De oudheid zelf is geen eigenschap die maakt dat de zaak niet meer aan de eisen voldoet, zo lang als het product normaal en met een acceptabele levensduur functioneert.”