Na hoeveel tijd vervallen je schadevrije jaren?

Autobotsing

Als je een autoverzekering hebt en lange tijd rondrijdt zonder schade te maken, bouw je schadevrije jaren op. Naarmate die oplopen, krijg je korting van je verzekeraar en ga je minder betalen. Hoe meer rijden zonder schade, hoe meer je opbouwt. Maar wat gebeurt er als je even geen auto hebt? Verlies je dan de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd?

Schade zonder schuld

Schadevrije jaren hebben een grote impact op het bedrag dat je maandelijks aan een autoverzekering kwijt bent. De korting op je premie kan, afhankelijk van je verzekeraar, oplopen tot wel 85 procent. De teller start vanaf de ingangsdatum van je verzekering. Als deze bijvoorbeeld op 1 mei ingaat, krijg je er op die datum volgend jaar een schadevrij jaar bij. Tenminste, als je geen schade hebt aangericht.

Het gaat dan specifiek om schade die jij hebt veroorzaakt. Als een andere partij schade bij jou aanricht, heeft dit geen negatieve invloed op je schadevrije jaren. Ligt de schuld toch bij jou? Dan krijg je geen schadevrij jaar en worden er zelfs jaren afgetrokken. Voor elke schade door jouw schuld die door de verzekering wordt vergoed, verlies je 5 schadevrije jaren. Je schadevrije jaren kunnen ook in het negatief zakken, tot -5 jaren.

Maximaal 3 jaar zonder auto

Schadevrije jaren komen bij bijna alle verzekeraars 3 jaar na het opzeggen van de autoverzekeringen te vervallen. Dat is erg zonde, want als je (minstens) drie jaar later toch een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, begin je weer vooraf aan.

Je bouwt ook schadevrije jaren op als je een motor hebt en deze verzekerd. De schadevrije jaren kun je zelfs meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering, of andersom.

Als je tijdelijk geen auto gaat gebruiken, maar je verzekering niet meteen wil stopzetten, kun je er ook voor kiezen deze op te schorten. Zo zet je de autoverzekering even op ‘pauze’. Op deze manier blijven je schadevrije jaren ook drie jaar geldig. Dit is een goede optie voor automobilisten die momenteel negatieve schadevrije jaren hebben. Verzekeraars ontvangen iemand met een slecht schadeverleden niet met open armen, dus kun je moeite ervaren met het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Bij uitzondering kun je ook schadevrije jaren overnemen van iemand anders. Bijvoorbeeld als je partner komt te overlijden en de auto in diens naam stond op het moment van overlijden. Je kunt dan het beste contact opnemen met je verzekeraar.

Er komt binnenkort een nieuw systeem voor schadevrije jaren. Lees hier meer over:

Schadevrije jaren opvragen

Je opgebouwde schadevrije jaren komen vrij wanneer je je autoverzekering afsluit. Deze worden dan in Roy Data gezet, de huidige database voor schadevrije jaren. Als je momenteel een autoverzekering hebt lopen, vraag dan het aantal schadevrije jaren op bij je verzekeraar, als je nieuwsgierig bent.