Medicijntekort Nederland - Reactie Daniëlle Jansen (Tweede Kamerlid Nieuw Sociaal Contract (NSC))

Nsc Logo

Radar besteedt tijdens de uitzending van 29 april 2024 aandacht aan het medicijntekort in Nederland. Radar vroeg Daniëlle Jansen, Tweede Kamerlid Nieuw Sociaal Contract (NSC) om reactie. Jansen stelde eerder al kamervragen over dit onderwerp.

"NSC vindt het onacceptabel dat het medicijntekort aanhoudt en nu zelfs groter dan ooit is. In een land waarin de gezondheidszorg zo’n hoge kwaliteit heeft, is het onaanvaardbaar dat we op dit gebied al decennialang achter de feiten aanlopen en dat hierdoor patiënten, van jong tot oud, in gevaar worden gebracht."

"NSC vindt het medicijntekort ook uit financieel oogpunt onacceptabel. Het niet beschikbaar zijn van medicijnen zorgt tot een stijging van de zorgkosten, bijvoorbeeld omdat patiënten moeten uitwijken naar duurdere alternatieven of aanvullende ziekenhuisopnames nodig hebben door complicaties omdat zij hun behandeling met medicatie niet kunnen voortzetten. Door het medicijntekort nu aan te pakken is NSC ervan overtuigd dat tegelijkertijd de gezondheid wordt versterkt en vermijdbare zorgkosten worden teruggedrongen."

"Indien er zich al zo lang een tekort aan medicijnen voordoet en zorgverzekeraars niet in staat zijn om hun zorgplicht na te komen, is het onontkoombaar en noodzakelijk dat de overheid ingrijpt, met de minister als aangewezen persoon. NSC vindt dat de minister de oplossingen te veel bij anderen neerlegt en te weinig bij zichzelf. Er is al heel lang een tekort aan medicijnen, maar nog nooit zo urgent als nu, met mensen die zieker worden en soms in levensgevaar komen door het medicijntekort. Dit vraagt om een snelle en daadkrachtige aanpak op zeer korte termijn, liever vandaag dan morgen. De minister heeft volgens NSC lang genoeg gewacht en overlegd; zij dient nu onverwijld de knelpunten in het zorgsysteem aan te pakken die de toegang tot medicijnen belemmeren. Uiteraard in samenspraak met alle relevante partijen, waaronder zeker de zorgverzekeraars, maar de minister hoort nu de regie te nemen."

"Het medicijntekort is een veelkoppig monster waarvoor meerdere oplossingen noodzakelijk zijn. Maar het Ministerie van VWS kan volgens NSC vandaag nog een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van medicijntekorten. Ten eerste pleit NSC voor transparantie rondom de verplichte voorraden van medicijnen. Dat is nu niet het geval. Inzicht in de verplichte voorraden van medicijnen is van cruciaal belang om een stabiele en betrouwbare toegang tot essentiële medicijnen te waarborgen en om snel te kunnen reageren op veranderingen in de vraag en aanbod van medicijnen. Ten tweede vraagt NSC het ministerie van VWS om nog meer dan nu samen te werken met farmaceutische bedrijven, groothandelaren, apothekers en zorgverzekeraars om een betere planning en coördinatie te bevorderen om tekorten te voorkomen of te verminderen. De urgentie om vandaag al iets te doen aan het medicijntekort moet door iedereen gevoeld worden. Het medicijntekort schreeuwt om een oplossing; een oplossing waarbij door alle betrokken partijen belangen opzijgezet moeten worden en alle partijen water bij de wijn zullen moeten doen. Maar iedereen moet ervan doordrongen zijn dat geen oplossing geen optie meer is. NSC hoopt dat het ministerie van VWS hierin de regie neemt en daarbij een positieve en faciliterende rol inneemt. "