background branding

Hoe herken je namaak extra vierge olijfolie?

Olijfolie

Je betaalt voor bijna alles in de supermarkt meer dan een aantal jaar geleden, maar geen product is zo extreem in prijs gestegen als een fles olijfolie. Volgens het CBS is dit in de afgelopen twee jaar met zo’n 50% duurder geworden. Fraudeurs spelen in op die stijging door aangedikte goedkope olie voor een hogere prijs te verkopen. Waar kun je op letten bij je aankoop in de supermarkt?

Waar komt die prijsstijging vandaan?

De voornaamste reden dat je zoveel meer voor een fles olijfolie betaalt is tegenvallende oogsten door aanhoudende droogte. Landen waar olijven en olijfolie worden geproduceerd kampen al een aantal jaren met extreem hete zomers. Daardoor mislukken oogsten en zijn de producenten genoodzaakt meer geld voor hun product te vragen. 

In Italië is de prijs van extra vierge olijfolie met 50% toegenomen, in Spanje met 60% en in Griekenland met maar liefst 80%. De afgelopen jaren teerden zij nog op voorraden, maar ook die raken op. Als je nu een fles ‘cold-pressed extra vierge olive oil’ uit Italië wil, wees dan klaar om er flink voor neer te tellen. Blijf sceptisch bij het boodschappen doen voor olijfolie die te goedkoop is om waar te maken wat er op het label staat.

Groen gekleurde zonnebloemolie

Want er zijn fraudeurs die miljoenen verdienen aan de verkoop van zogenaamde ‘extra vierge’ olijfolie. Vooral in Italië, maar ook in Spanje en Duitsland zijn ze werkzaam. Ze verkopen de olijfolie volgens de hoogste gradatie, maar wat er in de fles zit is de hoogste prijs niet waard.

Vaak is het een brouwsel van zonnebloemolie en geraffineerde olijfolie. Ook wordt de helder groene kleur van extra vierge olijfolie nagebootst door zonnebloemolie aan te lengen met chlorofyl, betacaroteen en sojaolie. Of simpelweg met bladgroen. Omdat de processen niet gecontroleerd worden, is onbekend wat er precies in de samenstelling zit.

Herken je olijfolie

  • Een prijs onder de 8 euro is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Een fles echte extra vierge olijfolie kost nu eenmaal meer om te produceren, vooral in de huidige schaarste. 
  • Goede olijfolie zit altijd in een donkere fles of in blik. Omdat licht, lucht en warmte de versheid van de olie aantast, wordt deze op deze manier veilig vervoerd en bewaard. Vind jij olijfolie in een doorzichtige fles? Overweeg dan een andere te kiezen.
  • Als je olijfolie vooral gebruikt om mee te bakken in de pan, ruik of proef dan eens van je koude olie voor je het gebruikt. Als de olijfolie van lage kwaliteit is, of niet meer goed is, ruikt en smaakt deze muf.
  • Geen houdbaarheidsdatum? Dan is er kans dat je namaak olijfolie in handen hebt. Zelfs olie van hoge kwaliteit is na twee jaar goed bewaren niet meer te gebruiken.
Meer over