Groene aanslag verwijderen? Zo doe je het veilig voor je huisdieren

Kat Groene Aanslag Artikel

Groene aanslagreinigers kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren, zo behandelen we in de Radar-uitzending van 8 april. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je tuin aanslagvrij te houden zonder je huisdieren in gevaar te brengen. Radar vertelt je hoe.

Waarom zijn groene aanslagreinigers eigenlijk gevaarlijk voor huisdieren?

Maar eerst: waarom zijn groene aanslagreinigers eigenlijk gevaarlijk voor huisdieren? Dat komt door de agressieve stof genaamd didecyldimethylammoniumchloride, afgekort DDAC. Het breekt de cellen van algen af, maar ook die van dieren en andere organismen. 

Bij huisdieren kan het leiden tot brandwonden, bijvoorbeeld op de tong. Ook kan het gras, planten en het bodemleven aantasten. 

Voorzichtig omgaan met aanslagreinigers

Er is dus reden genoeg om voorzichtig om te gaan met groene aanslagreinigers of het (zoveel mogelijk) te mijden. Maar hoe doe je dat? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij. 

Veeg je terras en stoep regelmatig. Zo verwijder je, zoals Milieu Centraal in de uitzending van 8 april bespreekt, zaailingen en mos voordat ze zich op je tegels kunnen vastzetten.

Daarbij is het aan te raden ongebruikte stukken en hoekjes van je terras weg te laten. Daar kunnen bladeren en vuil zich namelijk ophopen, waardoor groene aanslag kan ontstaan. 

Als het niet lukt om het te voorkomen, kun je het heet water gebruiken om groene aanslag weg te halen. Of een hogedrukspuit of een onkruidbrander. 

Kies je wel voor groene aanslagreiniger?

Ga je toch voor een groene aanslagreiniger? Wees kritisch op claims als ‘milieuvriendelijk’. Radar kocht verschillende middeltjes waar dit op stond, maar waar wel de stof DDAC in zat. Die milieuvriendelijkheid gaat dus niet altijd op voor (huis)dieren. 

Het is af te raden om naar huismiddelen te grijpen. Huishoudmiddelen zoals azijn, groene zeep of zout kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Ze zijn ook niet erg effectief. Dit soort middelen hechten zich namelijk niet goed aan het oppervlak van de tegels. Met als gevolg dat het tijdens een regenbui wegspoelt. Dan eindigt het bijvoorbeeld in het riool of grondwater.