De datahonger van verhuurders - Reactie MVGM

Reactie Mvgm

In de uitzending van maandag 1 april 2024 onderzoekt Radar waarom je zo veel persoonsgegevens moet aanleveren als je een woning zoekt. We hebben verhuurder MVGM om een reactie gevraagd. Die reactie lees je hier. 

Welke persoonsgegevens vraagt MVGM op wanneer iemand in aanmerking komt voor een van uw huurwoningen?

Wanneer een kandidaat huurder zich registreert en/ of gebruik maakt van onze Diensten verwerken wij de volgende persoonsgegevens: 

  • Naam;
  • Geslacht;
  • Adresgegevens;
  • Woonplaats;
  • Telefoonnummer;
  • emailadres;
  • Geboortedatum;
  • Burgerlijke staat
  • IP-adres;
  • Documentnummer van uw paspoort of ID;
  • Type en nummer verblijfsvergunning;
  • Betaalgegevens;
  • Inkomensgegevens;
  • Andere gegevens die relevant zijn in het kader van de uitvoering van onze diensten.

Waarom vraagt MVGM financiële gegevens op van potentiële huurders? Zoals inkomen, arbeidsverleden of vermogen?

Wij werken voor institutionele vastgoedbeleggers met beleggingen in bijvoorbeeld vastgoed. Deze moeten renderen om de pensioenen te kunnen betalen.  In dat kader is belangrijk huurders te contracteren die voldoen aan de normen. Deze normen worden vastgoedbeheerders, zoals MVGM, opgelegd door haar opdrachtgevers. Woningen moeten voor de huurder ook betaalbaar zijn en we willen voorkomen dat zij in financiële problemen komen.

Als je als potentiële huurder deze gegevens opgeeft, wat gebeurt er dan met je data? 

Wij delen persoonsgegevens niet met derden, tenzij dit nodig is voor de uitvoering van onze diensten op het gebied van vastgoedbeheer. In het kader van de uitvoering van onze diensten kunnen gegevens bijvoorbeeld worden gedeeld met eigenaren van vastgoed of verenigingen van eigenaren. Bij het aangaan van een huurovereenkomst wordt informatie soms uitgewisseld met handelsinformatiebureaus. Op het moment dat een kandidaat-huurder, huurder wenst te worden, verstrekken wij gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR toetst, als onderdeel van het huurdersacceptatieproces, (automatisch) de kredietwaardigheid en de Sanctiewet. Op basis van een negatieve kredietscore en/of Sanctie check, die zonder menselijke tussenkomst wordt beoordeeld, zal de kandidaat huurder worden afgewezen. 

Mag je als potentiële huurder weigeren bepaalde financiële persoonsgegevens af te geven?

Nee, wij hebben als beheerder te maken met de door onze opdrachtgever opgelegde vereisten en normen.

Hoe lang bewaart MVGM de financiële gegevens die huurders opsturen aan MVGM?

Wij bewaren de gegevens 5 tot 7 jaar (in verband met Wwft en belastingwet). Dit stemmen we ook af met onze opdrachtgevers. Bij een verwijderverzoek toetsen we ook constant bij hen of zaken reeds eerder verwijderd kunnen worden. Onze opdrachtgevers hebben ook te maken met de vereisten die door de AFM worden opgelegd in verband met vergunningen.

Weet MVGM hoe EDR BV omgaat met de gegevens die MVGM geeft aan deze partij?

Hoe controleert u dat? We hebben meegekeken in het proces van EDR en ook getoetst aan de hand van de privacy wetgeving. EDR toetst de geüploade documentatie aan de hand van hun brondata, maar slaan verder niets op. Verder hebben wij de mogelijkheid om daar te auditeren (dit is opgenomen in de verwerkersovereenkomst).

Handelt MVGM volgens de AVG bij het verwerken van de financiële persoonsgegevens die hij opvraagt?

Ja, we willen data-minimalisatie en stemmen dit ook af met onze opdrachtgevers. Verder vragen we ook aan onze huurders om datapunten als BSN en foto’s onherkenbaar gemaakt naar ons toe te sturen.