Chemicaliën in kinderspeelgoed: welk speelgoed is wel veilig?

Kinderspeelgoed.jpg

Populair speelgoed bevat schadelijke chemicaliën, blijkt uit onderzoek van Stichting Tegengif. Zij onderzochten speelgoedartikelen voor kinderen vanaf 3 maanden en vonden elf verschillende chemische stoffen. Hoe kun je je kind hiertegen beschermen? En welk speelgoed is wel veilig? Radar belde Stichting Tegengif en zocht het uit. 

Verboden stoffen in speelgoed

Er zijn elf verschillende chemische stoffen in het onderzochte speelgoed aangetroffen, vooral weekmakers en vlamvertragers. “Een aantal stoffen die we hebben aangetroffen zijn verboden in speelgoed”, vertelt Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif. “Anderen zijn niet verboden, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek trekt de veiligheid van bepaalde nieuwe weekmakers in twijfel. DINCH is bijvoorbeeld geen verboden weekmaker, maar het wordt wel in de urine van kinderen gevonden. Daar maken we ons zorgen om.” 

De stichting vond de meeste chemicaliën in een stethoscoop in een dokterskoffertje. “Vijf van de stoffen die we hierin aantroffen, worden aangemerkt als zorgwekkend. Ook worden vier stoffen in te hoge concentraties aangetroffen. De hoeveelheid DBP (een weekmaker) heeft bijvoorbeeld zelfs 200 keer de wettelijke limiet overschreden.” 

Kinderen krijgen chemische stoffen binnen

Kinderen kunnen deze chemicaliën op verschillende manieren binnenkrijgen. Hele jonge kinderen stoppen speelgoed bijvoorbeeld in hun mond, maar er is ook speelgoed wat je langdurig vasthoudt waardoor het via de huid kan binnendringen. “Bovendien slijt speelgoed, waardoor het in het huisstof terechtkomt." Kinderen die veel kruipen kunnen de chemicaliën ook op die manier binnenkrijgen”, vertelt Den Boer. 

De stoffen die zijn aangetroffen zijn hormoonverstorend, schadelijk voor de voortplanting, moeilijk afbreekbaar en/of giftig. 

Hoe weet je of het in speelgoed zit dat je al in huis hebt?

Het is voor ouders eigenlijk onmogelijk om te weten of er chemische stoffen in het speelgoed van je kind zitten. “Daarom pleiten wij voor een ingrediëntenlijst op speelgoed, zodat je weet wat er allemaal in zit”, vertelt Den Boer. 

De directeur vertelt ook waar je op kunt letten bij het speelgoed dat je al in huis hebt. “Pas bijvoorbeeld op met zacht plastic, daar zitten de meeste problematische stoffen in.” Dit geldt ook voor makkelijk breekbaar speelgoed gemaakt van zwart plastic. “Dat is vaak gemaakt van gerecycled plastic, dus daar kunnen nog oude chemicaliën in zitten die ondertussen verboden zijn.” Uit andere studies blijkt ook dat goedkoop plastic speelgoed van bijvoorbeeld Aliexpress of Amazon veel chemicaliën bevat. 

Is houten speelgoed wel veilig?

Het onderzoek van Stichting Tegengif gaat over plastic speelgoed. Kan je kind dan zorgeloos met houten speelgoed spelen?

Dat ligt volgens Den Boer aan hoe het bewerkt is. “Aan plastic worden allerlei chemicaliën toegevoegd om het bijvoorbeeld buigzaam te maken. Bij hout hoeft dat niet, maar het wordt vaak wel geverfd of gelakt en hier kunnen ook chemische stoffen in zitten.” 

 Wil je artikelen van Radar ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wat kun je verder nog doen om je kind te beschermen?

Naast het oppassen met (zacht) plastic speelgoed is het vooral belangrijk om je huis goed te ventileren en goed te stoffen, stofzuigen en dweilen. Zo voorkom je dat kinderen chemische stoffen binnenkrijgen als ze over de grond kruipen. Laat je kind ook niet continu met plastic speelgoed spelen en wissel af met speelgoed van andere materialen. 

Bronnen: Stichting Tegengif