Betaalde functies datingapps: handig of onnodige kostenpost?

Online daten.jpg

Om je zoektocht naar ware liefde makkelijker te maken, bieden veel datingapps tegenwoordig een betaald abonnement aan. Voor een paar euro per maand kun je dan oneindig veel profielen bekijken, superlikes geven en iemand die je per ongeluk hebt afgekeurd toch nog liken. Is dit echt bedacht om jou de liefde te laten vinden of een extra manier om geld aan je te verdienen? Radar zoekt het uit.

De liefde vinden via een app is ingewikkeld

Om erachter te komen hoe datingapps werken, bellen we met Linda Duits. Zij is mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht en behandelt onderwerpen als gender, seks en relaties. Ze vertelt dat het überhaupt al best lastig is om de liefde te vinden via zo’n app. 

De apps zijn heel erg gericht op uiterlijk. “Het is gereduceerd tot het swipen van foto’s, terwijl veel mensen het ook belangrijk vinden hoe iemand ruikt, praat of beweegt. Apps helpen je daar niet bij. Ook heb je heel weinig controle over wie je tegenkomt op zo’n app en kun je maar heel weinig filters instellen” 

Altijd iemand beters te vinden

Bovendien leven we in een tijd waarin je heel makkelijk mensen kunt ontmoeten, al dan niet online. “Hierdoor hebben we het idee dat er altijd wel iemand beter te vinden is”, aldus Duits. Datingapps werken dat volgens haar nog verder in de hand: “Je bladert als het ware door een catalogus van mogelijke partners. Maar je hebt ook telkens het idee dat de volgende die je swipet misschien nog leuker is.” 

“We denken dat met technologie alles beter wordt, maar ik betwijfel dat bij daten.”

Datingapps willen je zo lang mogelijk bij zich houden

Bovendien hebben datingapps er niks aan om jou zo snel mogelijk de liefde te laten vinden. “Ze verdienen namelijk aan je data, omdat ze heel veel informatie over je te weten komen.” Hoe aantrekkelijk ben je? Wat vind je leuk om te doen? Op wat voor types val je? Datingapps weten het allemaal van je. Daarnaast hebben de apps een enorm arsenaal aan gebruikers nodig om je zoveel profielen te kunnen laten zien. 

“Ze willen jou zo veel mogelijk tijd in de app laten doorbrengen”, legt Duits uit. “Daarom sturen ze bijvoorbeeld ook pushberichten.” 

“Datingapps zijn dan ook altijd op zoek naar een balans tussen het aantal mensen dat een relatie vindt en het aantal gebruikers dat geen relatie vindt of steeds weer terugkomt.” Er moeten wel een paar succesverhalen zijn, anders zullen mensen de app niet gebruiken. Maar het moet ook weer niet zo makkelijk zijn dat je de app binnen een week weer verwijdert. 

Betaalde abonnementen spelen in op onzekerheden

Kun je jouw tijd op de app verkorten door een betaald abonnement waarmee je oneindig kunt swipen en superlikes kunt geven? Volgens Duits wordt er met zulke betaalde abonnementen vooral ingespeeld op behoeften van gebruikers. En dan doelt ze niet op de behoefte om liefde te vinden. 

Ben je bijvoorbeeld erg onzeker en wil je zien of iemand jouw berichtje al heeft gelezen? Dat kan, kost je alleen wel een paar euro per maand. “Ze zoeken naar mensen die bereid zijn om extra te betalen en spelen zo in op de onzekerheden van mensen.” 

Maar ze spelen ook in op dingen waar je juist mee wilt pronken. Tinder is bijvoorbeeld bezig aan een abonnement van 500 dollar per maand. “Met zo’n abonnement weten anderen dat jij veel geld hebt. Zo kan, naast je uiterlijk, ook je financiële kapitaal een rol spelen.” 

Is zo’n betaald abonnement je geld waard?

Vind je hierdoor dan eerder de liefde? Nee, is het korte antwoord van Duits. “Je kunt met betaalde functies misschien wel meer matches krijgen, maar dan nog zul je met diegene moeten praten en op date moeten gaan. Dat zijn allemaal barrières die je moet nemen waarbij dat betaalde abonnement je niet helpt.”