Bespaar je geld met een abonnement op printerinkt, of ben je duurder uit?

Printerinkt Klein

Wanneer je een printer koopt wordt deze geleverd met de nodige inktcartridges. HP biedt je daarbij ook een abonnement aan: HP Instant Ink. Een service waar je betaalt voor een vaste hoeveelheid pagina's per maand. Je krijgt dan automatisch nieuwe inkt opgestuurd, wanneer deze bijna op is. Radar werd benaderd door een ontevreden klant, die klachten noemde die meer op het internet langskomen. Hoeveel heb jij eigenlijk aan een ‘slim’ abonnement voor je printerinkt?

Wat houdt het abonnement in?

Bij een nieuwe printer worden de ‘normale’ inktpatronen geleverd die je gewend bent. Daarmee print je tot deze leeg zijn en dan koop je nieuwe. Een alternatief bij HP is het Instant Ink-abonnement. Daarmee print je voor een vast bedrag per maand een vast aantal pagina's, waar je kan kiezen uit 10, 50, 100, 300 of 700 pagina’s.

Het zijn ‘slimme’ cartridges, die via WiFi met je computer in contact blijven. Daar houdt software van HP bij hoeveel je print en kunnen ze zien wanneer je inkt bijna op is, zodat je op tijd nieuwe opgestuurd krijgt. Het voordeel van de service is dat je hier zelf niet meer naar hoeft om te kijken.

Printen per pagina

Ga je over je maandelijkse limiet? Dan betaal je steeds 1 euro voor 10-20 extra pagina’s, afhankelijk van je abonnement. Als je printjes overhoudt, kun je tot twee keer het aantal pagina’s in je plan meenemen naar de volgende maand.

Op het eerste gezicht klinkt dat niet verkeerd, maar in de realiteit pakt HP Instant Ink voor consumenten vaak prijzig uit. Het is daarom goed om eens kritisch te kijken naar hoeveel jij print, en dan te beslissen welke voordelen een abonnement jou biedt. Vooral als je regelmatig foto’s print kan het Instant Ink-abonnement interessant zijn, omdat je dan veel inkt per pagina gebruikt. Als je vooral tekst afdrukt, gebruik je weinig inkt per pagina, en is er een kans dat je weinig uit het abonnement haalt.

“In december heb ik vier pagina's geprint, ik heb nog 30 pagina's van vorige maanden te goed. Als ik nu mijn abonnement opzeg ben ik alles kwijt, ook het restant waar ik deze maand nog recht op heb! Terwijl ik iedere maand betaal voor het abonnement.”
Recensie op Tripadvisor

Onregelmatig printen

Want wat als je in bepaalde periodes ineens meer print? Bijvoorbeeld wanneer je in de zomermaanden vliegtickets en vakantiefoto's afdrukt. Of in december, wanneer je voor de hele familie toch nog even Sinterklaasgedichten moet uitdraaien.

Wisselend printgedrag kost snel meer bij HP Instant Ink. Als je onregelmatig print met Instant Ink kost het je snel meer. Mogelijk moet je in de maanden waar je veel print bijbetalen, terwijl je in rustige maanden misschien lang niet de hoeveelheid print waar je voor betaalt.

Gratis maanden

Bij de aankoop van een nieuwe printer word je een paar maanden gratis Instant Ink aangeboden. Consumenten geven aan dat te proberen, maar de dienst vaak stop te zetten, als ze merken dat ze niet zoveel printen als gedacht. Ook de stijgende prijzen van het abonnement waren reden voor opzeggingen. 

“Aangezien ik het niet zo voordelig en gemakkelijk vond heb ik opgezegd. Toen bleek dat ik ineens niet meer kon printen. De cartridges blijken zo gemaakt dat ze alleen werken zolang je abonnement loopt. Ik moet dus nu de oude (zo goed als volle cartridges) weggooien. Vooraf is nergens vermeld dat dit het gevolg wordt van opzeggen.”
Een Instant Ink-gebruiker die Radar mailde over zijn ervaring

Nog wel inkt, niets meer printen

Zodra jij aangeeft dat jij je abonnement wilt stoppen, geven de Instant Ink-cartridges jou geen druppel inkt meer. De software op je computer weet precies dat jij geen abonnement meer hebt en communiceert dit naar de cartridges. Maar wat gebeurt er met de hoeveelheid pagina’s waarvoor je die maand al betaald hebt? Die kun je pas weer printen als je je abonnement hervat. Of je moet weer overstappen op gewone inktpatronen, natuurlijk.

“Na een behoorlijke prijsverhoging het abonnement stopgezet. Vanaf dat moment zijn de nog volle cartridges niet te gebruiken. Met andere woorden, je betaalt te veel voor een product dat je niet opgebruikt. Weggooien dus, heel natuurvriendelijk!”
Recensie op Tripadvisor

De slimme cartridges kun je dan bij de milieustraat weggooien, ook al zitten ze nog vol met inkt. Je kunt ze ook bewaren tot je besluit je abonnement weer te activeren, maar te lang wachten betekent dat ze kunnen opdrogen. HP Instant Ink kan voordelig en handig zijn, zeker als je veel print, maar ga goed na of het voor wat jouw printgedrag rendabel is.

Meer over