background branding

Beknibbelflatie: één op de vier producten bevat goedkopere ingrediënten

Beknibbelflatie

Fabrikanten gebruiken een nieuwe truc om prijsstijgingen te verbergen. Ze bezuinigen op dure ingrediënten door bijvoorbeeld minder slagroom in slagroomijs te stoppen en minder hazelnoten in hazelnootpasta. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Goedkopere ingrediënten

De Consumentenbond bekeek de ingrediënten van ruim 600 producten in de supermarkt en vergeleek die tot en met vijf jaar geleden. Bij ruim één op de vier producten is de samenstelling veranderd, zo blijkt uit het onderzoek. De prijs is juist wel hetzelfde gebleven of juist gestegen. De fabrikanten geven als reden vooral de gestegen grondstofprijzen. 

Deze producten zijn veranderd

Vaak gaat het om een kleine wijziging, maar er zijn ook grotere aanpassingen. De Consumentenbond zet de opvallendste voorbeelden op een rij:

  • Duo Penotti Hazelnoot en Vanille: van 7 procent naar 5 procent hazelnoten.
  • Bertolli Pesto Rosso: van 10 procent naar 4 procent olijfolie. 
  • Jumbo Kippensoep: van 8,6 procent naar 5,8 procent kip.
  • AH Slagroom Roomijs: van 32 procent naar 23 procent slagroom.
  • Plus Siroop Bosvruchtensmaak: van 19 procent naar 6 procent bosvruchten. 
  • Fresh en Frozen Kipnuggets: van 67 procent naar 57 procent kip. 
  • Becel Romig: van 70 procent naar 59 procent plantaardige olie. 
  • AH Lekkerbekjes: van 75 procent naar 55 procent vis. 
  • AH Roomboter met Plantaardige Olie: van 68 procent naar 63 procent roomboter.
  • Remia Mayonaise: van 6 procent naar 5 procent eigeel.
  • Bertolli Vloeibaar: van 20 procent naar 10 procent olijfolie. 
  • 1 de Beste Bolognesesaus: van 18 procent naar 11 procent rundvlees.
  • Plus Bolognesesaus: van 18 procent naar 11 procent rundvlees.
  • AH Biologische Pompoenbroodjes: van 11 procent naar 7 procent pompoenpitten.
  • Aldi Margarine Bewust: van 51 procent naar 33 procent zonnebloemolie. 
  • Dr. Oetker Ristorante Pizza Margherita: van 31 procent naar 15 procent gezeefde tomaten. 
  • Blue Band Vloeibaar: van 82 procent naar 78 procent plantaardige olie. 
  • AH Belgische Mayonaise: van 8 procent naar 6 procent eigeel. 
  • PLUS Goulashsoep: van 13 procent naar 8 procent rundvlees.
  • Jumbo Spaghetti Bolognese: van 55 procent naar 48,9 procent saus. 
  • Croma Mild Olijfolie: van 20 procent naar 10 procent olijfolie. 
  • Maggi Groentebouillonblokjes: van 5,1 procent naar 4,3 procent groente. 
  • Raak Limonadesiroop Aardbei: van 15 procent naar 12 procent vruchtensap. 
  • Dirk Nasi Goreng: van 10,1 procent naar 4 procent hamblokjes.

Bron: de Consumentenbond