background branding

Apps buiten de App Store te downloaden: hoe werkt het? En is het veilig?

App Store

Sinds kort is het mogelijk om apps buiten de App Store te downloaden. Tenminste als je jouw iPhone hebt geüpdatet naar iOS 17.4. Hoe werkt dit zogenaamde sideloading? En is het wel veilig?

Wat is sideloading?

Als je een app wilde downloaden op je iPhone, kon dit tot voor kort alleen maar in de App Store. Door nieuwe regels van de Europese Unie die de monopoliepositie van grote techbedrijven aan banden moeten leggen, is daar verandering in gekomen. 

Als je jouw telefoon hebt geüpdatet naar iOS 17.4, kun je nu ook apps buiten deze App Store downloaden. Dit wordt ook wel sideloading genoemd en vergroot je keuze, de concurrentie en de manier waarop je kan betalen voor apps. In de App Store kon dit namelijk alleen met App Store-tegoed of via je creditcard. 

Hoe werkt het?

Nu sideloading mogelijk is, kun je apps via andere appwinkels downloaden. Deze alternatieve winkels kun je via de browser van je iPhone downloaden. De winkel verschijnt dan als app op je telefoon, waar je allerlei apps kunt downloaden en updaten. 

In deze alternatieve app stores kunnen dezelfde apps aangeboden worden als in de App Store van Apple. Maar er kunnen ook apps te downloaden zijn die de App Store verboden heeft, zoals bijvoorbeeld de game Fortnite. 

Is het veilig?

Apps die je buiten de App Store downloadt, worden niet door Apple gecontroleerd. Hierdoor is de kans groter dat je schadelijke software installeert. Ook zouden er nepversies van apps in omloop gebracht kunnen worden, die jouw inloggegevens verzamelen. 

Toch heeft Apple wel enkele maatregelen genomen om dit gevaar zo klein mogelijk te maken. Zo zijn ontwikkelaars verplicht om notarisatie toe te voegen, ongeacht via welke app-winkel ze verspreid worden. Hierdoor kan Apple controleren of de ontwikkelaar legitiem is. Hiermee kunnen ze de veiligheid van de app niet volledig controleren, maar het is wel een basischeck. 

Ook is autorisatie van ontwikkelaars van alternatieve appwinkels verplicht, om te garanderen dat gebruikers beschermd worden. En voegt Apple extra maatregelen toe, om te voorkomen dat apps opstarten als er malware wordt ontdekt. 

Bron: iCulture

Meer over