ACM pleit opnieuw voor verbod telefonische werving energiecontracten

Telefonische Verkoop

De ACM waarschuwt op internationale consumentendag opnieuw voor de gevaren van verkooptelefoontjes, en pleit voor een verbod. De afgelopen maanden waarschuwde de toezichthouder al vaker voor hoge tarieven van ‘Hollandse Energie Maatschappij’ (HEM), waar Radar veel aandacht aan besteedde.

‘Sluit geen energiecontract af via de telefoon’

Op internationale consumentendag besteedt de ACM aandacht aan de rechten van consumenten bij telefonische werving. “De ervaring leert dat energiecontracten die via de telefoon worden verkocht eigenlijk nooit het beste aanbod zijn voor de consument”, laat de ACM weten in een persbericht.

De ACM pleit nu dus opnieuw voor een verbod op telefonische verkoop van energiecontracten. Het Algemeen Dagblad meldt dat de ACM hoopt dat de Tweede Kamer dit mogelijk gaat maken bij de behandeling van de Energiewet. 

Wat kun je zelf doen?

Er zitten veel regels vast aan de telefonische verkoop van energiecontracten. Je mag namelijk alleen gebeld worden als je daar toestemming voor hebt gegeven, of als je maximaal drie jaar geleden klant bent geweest bij het desbetreffende bedrijf. 

Wil je niet meer gebeld worden door een bedrijf? Dan kun je gebruikmaken van het ‘recht van verzet’, meldt de ACM. Laat dit weten aan het bedrijf en dan moeten ze je van hun bellijst halen. 

Als je toch akkoord bent gegaan met een aanbod en hier later spijt van hebt, is er nog geen man overboord. Dankzij de bedenktijd van veertien dagen zit je nog nergens aan vast, en bovendien moet er bij energiecontracten altijd eerst een handtekening zijn gezet.

Rechtszaak Radar tegen HEM

De ACM haalt ook het bedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) aan. De toezichthouder waarschuwde in de afgelopen maanden meerdere keren over hoge tarieven, die het bedrijf telefonisch aanbiedt. 

Radar ontving meer dan 200 klachten, en maakte meerdere tv-uitzendingen over het bedrijf. Daarin kwamen onder andere vaste contracten met variabele tarieven, en opzegboetes van wel 24.000 euro naar boven. In april 2023 spande HEM een rechtszaak aan tegen Radar, waarvan begin maart de uitspraak was: HEM heeft op geen enkel punt gelijk